Search
Now showing items 1-10 of 10
Cytosolic xanthine oxidoreductase mediated bioactivation of ethanol to acetaldehyde and free radicals in rat breast tissue. Its potential role in alcohol-promoted mammary cancer
(Elsevier Ireland, 2001-03)
Epidemiological evidence links alcohol intake with increased risk in breast cancer. Not all the characteristics of the correlation can be explained in terms of changes in hormonal factors. In this work, we explore the ...
Rat breast microsomal biotransformation of ethanol to acetaldehyde but not to free radicals: Its potential role in the association between alcohol drinking and breast tumor promotion
(Wiley, 2003-12)
We recently showed that mammary cytosolic xanthineoxidoreductase had the ability to bioactivate ethanol (EtOH) to acetaldehyde (AC) and free radicals. In thepresent study, we report that the microsomal fraction also ...
Enzymatic Profiling In Prostate And Breast Cancer Cells: Phosphate Hydrolysis And Alcohol Oxidation
(Pergamon-Elsevier Science LTDOxford, 2016)
Inhibition of the rat breast cytosolic bioactivation of ethanol to acetaldehyde by some plant polyphenols and folic acid
(Taylor & Francis, 2004-01)
There is a well-established association between alcohol consumption and breast cancer risk. About 4% of the breast cancers in developed countries are estimated to be attributable to drinking alcohol. The mechanism of tumor ...
Evaluation of the antioxidant and antiproliferative potential of bioflavors
(Pergamon-elsevier Science LtdOxfordInglaterra, 2011)
Relación de los cánceres de próstata y de mama con el consumo de alcoholProstate and Breast Cancer: Their Relationship with Alcohol Intake
(Sociedad Iberoamericana de Información Científica, 2010-09)
Además del hábito de fumar y de la alimentación, el consumo de alcohol es uno de los factores de riesgo más importantes para los cánceres humanos. Las localizaciones del organismo asociadas con este riesgo incluyen el ...
Estudio de la composición del hongo Lentinula edodes usando herramientas ómicas y su potencial en la producción de un alimento funcional
(Universidad Nacional de ColombiaBogotá - Ciencias - Doctorado en Ciencias - BioquímicaDepartamento de QuímicaFacultad de CienciasBogotá, ColombiaUniversidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá, 2021)
Lentinula edodes es una especie fúngica perteneciente a los macromicetos para la cual se han reportado metabolitos y proteínas que presentan diversas actividades biológicas con potencial en la industria de alimentos. En ...
Extracción de compuestos bioactivos de residuos de piña (Ananas comosus) usando fermentación en estado sólido
(Universidad Nacional de ColombiaMedellín - Ciencias - Maestría en Ciencias - BiotecnologíaFacultad de CienciasMedellín, ColombiaUniversidad Nacional de Colombia - Sede Medellín, 2022-05-23)
La elaboración de productos a base de piña genera altas cantidades de residuos orgánicos, y la contaminación que causa la inadecuada disposición final de estos residuos motiva a que se investiguen alternativas tecnológicas ...
Biological pathway analysis and genome wide association study identified genetic factors on chromosome 10 associated with anthocyanin variation in potato
(Universidad Nacional de ColombiaBogotá - Ciencias Agrarias - Maestría en Ciencias AgrariasEscuela de posgradosFacultad de Ciencias AgrariasBogotá, ColombiaUniversidad Nacional de Colombia - Sede Bogotá, 2019-12-16)
Potato is considered a basic crop worldwide and is the third source of antioxidants in the human diet, due to its per capita consumption. Some of the most relevant antioxidant compounds in potatoes within dietary polyphenols ...