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Obtaining and purifying glycerin through transesterification from residual fat from chicken roasters.
Obtención y purificación de glicerina mediante la transesterificación a partir de grasa residual de los asaderos de pollo.
Registro en:
10.56048/MQR20225.7.1.2023.3-17
Autor
Menéndez Simisterra, Ailin Lucrecia
Quiñonez Hurtado, Neisser Alexander
García Muentes, Segundo Alcides
García Vinces, Gonzalo Oswaldo
García Ávila, Adriana Gabriela
Resumen
The present investigative work focused on obtaining glycerin through a transesterification process using as raw material the oil from the residual fat of the chicken roasters of the Portoviejo canton of the Manabí province, which was characterized following the specifications of the standards. ASTM and NTC in order to know the conditions of the raw material and determine the optimal conditions for the glycerin extraction process; the values of the characterization of the oil were favorable to continue with the process of transesterification and purification of glycerin. To obtain glycerin, the oil underwent a transesterification and purification process; The product obtained in the aforementioned processes was characterized to determine the conditions of crude and purified glycerin and to compare the results of the characterization with those of the quality standard established by the FDA, where it was evidenced that the concentration of crude glycerin it had a value of 32.64% and purified glycerin a value of 83.3%, which is close to that of technical grade glycerin. In the acidification process, glycerin obtained a pH of 4, a value that was adjusted with a strong base so that it complies with the glycerin standard (pH6). With the results obtained in this work, it was concluded that it is feasible to obtain glycerin from the residual fat of chicken roasters. El presente trabajo investigativo se centró en la obtención de glicerina mediante un proceso de transesterificación empleando como materia prima el aceite de la grasa residual de los asaderos de pollo del cantón Portoviejo de la provincia de Manabí, misma que se caracterizó siguiendo las especificaciones de las normas ASTM y NTC con el fin de conocer las condiciones de la materia prima y determinar las condiciones óptimas para el proceso de extracción de la glicerina; los valores de la caracterización del aceite resultaron favorables para seguir con el proceso de transesterificación y purificación de la glicerina. Para la obtención de glicerina el aceite se sometió a un proceso de transesterificación y purificación; el producto obtenido en los procesos antes mencionados se caracterizó para determinar las condiciones de la glicerina cruda y purificada y comparar los resultados de la caracterización con los de la norma de calidad que establece la FDA, en donde se evidenció que la concentración de la glicerina cruda tuvo un valor de 32,64% y la glicerina purificada un valor de 83,3%, mismo que es cercano al de la glicerina de grado técnico. En el proceso de acidificación la glicerina obtuvo pH 4, valor que se ajustó con una base fuerte para que éste cumpla con la norma de la glicerina (pH 6). Con los resultados arrojados en este trabajo se concluyó que es factible la obtención de glicerina a partir de la grasa residual de los asaderos de pollo.