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Commercial and technical feasibility of naranjilla pulp processing: Limón Indanza, Morona Santiago-Ecuador.
Viabilidad comercial y técnica del procesamiento de pulpa de naranjilla: Limón Indanza, Morona Santiago-Ecuador.
Registro en:
10.56048/MQR20225.6.3.2022.1143-1164
Autor
Jairo David, Espinoza Reinoso
Méndez Vélez, Froilán Segundo
Resumen
The Limón-Indanza canton is considered the key to eastern Ecuador because it is the main entrance to the province of Morona Santiago. Thanks to its climate ranging from 18 to 22 degrees Celsius, it is ideal for agricultural, forestry, and livestock activities, allowing its population's economic development. The problem of this research is focused on proving the commercial and technical feasibility of naranjilla pulp processing. Naranjilla is an endemic fruit produced in the area, and it has had a null transformation process in its raw material, many times losing high quantities of the primary product since it is moved for its commercialization, resulting in economic losses to its producers. Within the methodological construct, this research is descriptive, with a quantitative approach, directed to a finite population of 1,092 research subjects, studied through the survey technique of 175 individuals. The results allow knowing the feasibility of the processing since there is a potential unsatisfied demand of 3284 for the first year and the necessary technology to locate the project. Supported by the research tools, the viability of the enterprise is concluded through the existence of a market niche, recommending its implementation and operation. El cantón Limón-Indanza, es considerado la llave del oriente ecuatoriano por ser el principal ingreso a la provincia de Morona Santiago, gracias a su clima entre los 18 a 22 grados centígrados, es ideal para actividades agropecuarias, silvícolas, ganaderas, que han permitido el desarrollo económico de su población. El problema de esta investigación está dirigido a demostrar la viabilidad comercial y técnica del procesamiento de pulpa de naranjilla, fruta endémica producida en la zona, teniendo un nulo proceso de transformación en su materia prima, perdiendo muchas de las veces altas cantidades de producto primario, pues, se traslada para su comercialización repercutiendo en pérdidas económicas a sus productores. Dentro del constructo metodológico, esta investigación es de tipo descriptivo, con un enfoqué cuantitativo, dirigida a una población finita de 10192 sujetos de investigación, estudiada mediante la técnica de la encuesta a 175 individuos. Los resultados permiten conocer la viabilidad del procesamiento, puesto que existe demanda potencial insatisfecha de 3284 para el primer año, como la tecnología necesaria para emplazar el proyecto. Con el apoyo de las herramientas investigativas se concluye la viabilidad del emprendimiento debido a la existencia de un nicho de mercado, recomendando la puesta en marcha y operatividad del mismo.