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Container production of four sweet chili pepper (Capsicum chinense Jacq.) lines using soilless substrates
Producción en tiestos de cuatro líneas de ají dulce (Capsicum chinense Jacq.) usando sustratos sin suelo
Registro en:
10.46429/jaupr.v106i1.21048
Autor
Altema, Rose
Wessel-Beaver, Linda
Linares Ramírez, Angela M.
Institución
Resumen
Sweet chili pepper (Capsicum chinense Jacq.) is an important part of the local cuisine of Puerto Rico where it is known as ají dulce. Considering opportunities for vegetable production in Puerto Rico, soilless alternatives for production of sweet chili pepper should be considered. This study evaluated five substrates: (1) PRO-MIX® BX (BX); (2) PRO-MIX® BX + Mycorrhizae (BX+Myco); (3) PRO-MIX® High porosity + Mycorrhizae (HP+Myco); (4) PRO-MIX® High porosity + Mycorrhizae + Biofungicide (HP+Myco+Fung); and (5) coconut coir. Four experimental lines of sweet chili pepper (G-2, Sel-7, G-11 and G-8, to be released as ‘Amanecer’, ‘Bonanza’, ‘Carnaval’, and ‘Pasión’, respectively) were tested with each substrate. Two outdoor plantings in containers were carried out with a factorial combination of four lines by five substrates: Trial 1 from March to September 2017 and Trial 2 from October 2017 to April 2018. In addition, the four experimental lines were transplanted to the field (Field Control Trial). All plantings took place in Mayagüez, Puerto Rico. Differences among substrates were relatively consistent in Trial 1 and Trial 2. Sweet chili pepper in BX+Myco and HP+Myco+Fung flowered 50.3 days after transplanting (DAT) while plants in coconut coir flowered about two and a half weeks later. There were few or no differences in BX, BX+Myco and HP+Myco+Fung for plant height, number of fruit and total fruit weight. Plants grown in HP+Myco and coconut coir were shorter, with fewer fruits and lower fruit weight. Average fruit weight was similar among all substrates. Relative differences among lines in the three trials were less consistent than for substrates. Line G-11 was the earliest flowering line at 50.1 DAT as well as the shortest line. The other lines flowered eight to 10 days later. The tallest line varied from trial to trial. Line Sel-7 produced the greatest number of fruits per plant in Trial 1 and in the Field Trial, while G-2 and G-8 produced the greatest number in Trial 2. Line Sel-7 had the highest total fruit weight per plant in Trial 1 and in the Field Trial while G-2 had the greatest total weight in Trial 2. Despite the high number of fruits in plants of G-8, yields were 60% less because of small average fruit weight. Line Sel-7 had the greatest average fruit weight in Trial 1 while G-11 had the highest fruit weight in Trial 2. This research suggests that, based on its lower cost, BX would be a good choice for soilless production of sweet chili pepper. For production in containers, sweet chili pepper lines G-2 and Sel-7 showed better performance than G-8 and G-11. El ají dulce (Capsicum chinense Jacq.) es un componente importante en la cocina de Puerto Rico. Considerando opciones alternas apropiadas para la producción agrícola de vegetales en Puerto Rico, se deben considerar los sustratos sin suelo para la producción de ají dulce. En este estudio se evaluaron cinco sustratos: (1) PRO-MIX® BX (BX); (2) PRO-MIX® BX + Micorrizas (BX + Myco); (3) PRO-MIX® Alta Porosidad + Micorriza (HP + Myco); (4) PRO-MIX® Alta Porosidad + Micorrizas + Biofungicida (HP + Myco + Fung); y (5) fibra de coco. Cuatro líneas experimentales de ají dulce (G-2, Sel-7, G-11 y G-8, que serán liberadas como 'Amanecer', 'Bonanza', 'Carnaval' y 'Pasión', respectivamente) se evaluaron en cada sustrato. Se realizaron dos siembras, al aire libre y en tiestos, en una combinación factorial de cuatro líneas por cinco sustratos: ensayo 1, de marzo a septiembre de 2017 y ensayo 2, de octubre de 2017 a abril de 2018. Además, las cuatro líneas experimentales se trasplantaron al campo (ensayo de Campo). Todas las siembras se realizaron en Mayagüez, Puerto Rico. Las diferencias entre sustratos fueron relativamente consistentes en el ensayo 1 y el ensayo 2. El ají dulce en BX + Myco y en HP + Myco + Fung floreció 50.3 días después del trasplante (DDT), mientras que las plantas creciendo en fibra de coco florecieron aproximadamente dos semanas y media después. Hubo poca o ninguna diferencia entre BX, BX + Myco y HP + Myco + Fung para altura de planta, número de frutos y peso total de frutos. el HP + Myco y la fibra de coco produjeron plantas más pequeñas, con pocas frutas y un peso de fruta más bajo. El peso promedio de frutas fue similar entre todos los sustratos. Las diferencias relativas entre líneas en los tres ensayos fueron menos consistentes que para los sustratos. La línea G-11 fue la de floración más temprana (50.1 DDT), así como la línea más pequeña. Las otras líneas florecieron de ocho a 10 días después. La línea más alta varió de ensayo a ensayo. La línea Sel-7 produjo el mayor número de frutos por planta en el Ensayo 1 y en el Ensayo de campo, mientras que G-2 y G-8 produjeron la mayor cantidad en el ensayo 2. La línea Sel-7 tuvo el mayor peso total de frutos por planta en el Ensayo 1 y en el Ensayo de Campo, mientras que G-2 tuvo el mayor peso total en el ensayo 2. A pesar del alto número de frutos en las plantas de G-8, los rendimientos fueron 60% menores debido al bajo peso promedio del fruto. La línea Sel-7 tuvo el mayor peso promedio de fruta en el ensayo 1, mientras que G-11 tuvo el mayor peso de fruto en el ensayo 2. Esta investigación sugiere que, debido a su menor costo, BX sería una buena opción de sustrato sin suelo para la producción de ají dulce. Para la producción de ají dulce en tiestos, las líneas G-2 y Sel-7 serían mejores que las líneas G-8 y G-11.