info:eu-repo/semantics/article
Components present in the frying oil used and determinants previous to its conversion into biodiesel
Componentes presentes en el aceite de fritura usado y determinantes previos a su conversión en biodiesel
Registro en:
10.15381/iigeo.v22i44.17283
Autor
Sanaguano Salguero, Herminia
Bayas Morejón, Favian
Cabrera Carranza, Carlos
Institución
Resumen
The residual oils represent a problem for the environment, because they contaminate the water producing an uptake of oxygen that prevents the subsistence of aquatic organisms. This investigation had the objective of determining the components present in the frying oil used from restaurants in the city of Guaranda, Bolívar - Ecuador prior to its conversion to Biodiesel. Samples were obtained from three fast food restaurants the most popular in the city in mention. Physicochemical analyzes were carried out with a filtration starting point, the analyzes performed on the oils were density, acidity, humidity or loss due to heating and refractive index, and their comparison with normative parameters. After the density analysis of the three sample types, an average between 0,918 and 0,920 gr / mL was obtained. In acidity, values between 3,006% and 3,293% were obtained. The humidity values were of an average of 0,099%. In the refractive index, the mean value was 1,459. These values, move away from the regulations for a pure oil so that it can continue to be used as food, however, these waste oils with the characteristics they presented, have been used for conversion into biodiesel. Los aceites residuales representan un problema para el medio ambiente, debido a que contaminan el agua produciendo una captación del oxígeno que impide la subsistencia de los organismos acuáticos. Esta investigación tuvo el objetivo de determinar los componentes presentes en aceite de fritura usado, procedente desde restaurantes en la ciudad de Guaranda, Bolívar–Ecuador previo a su conversión a Biodiesel. Se obtuvieron muestras de tres restaurantes de comidas rápidas los más populares de la ciudad en mención. Se realizaron análisis fisicoquímicos teniendo como punto de partida una filtración, los análisis realizados a los aceites fueron densidad, Acidez, humedad o pérdida por calentamiento e índice de refracción, y su comparación con parámetros normativos. Tras el análisis de densidad de los tres tipos de muestra se obtuvo una media entre 0,918 y 0,920 gr/mL, En acidez, se obtuvieron valores entre 3,006% y 3,293%. Los valores de humedad fueron de en una media de 0,099%. En índice de refracción el valor medio fue de 1,459. Estos valores, se alejan de las normativas para un aceite puro para que se pueda seguir utilizando como alimento, no obstante, estos aceites residuales con las características que presentaron, han sido aprovechados para su conversión en biodiesel.