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Natural poisoning of ostriches due to excessive consumption of Samanea saman fruits in Colombia
Intoxicación natural de avestruces por consumo excesivo de frutos de Samanea saman en Colombia
Registro en:
10.15381/rivep.v30i4.17171
Autor
Hernández-Arroyave, Walter
Bustamante-Cano, John Jairo
Institución
Resumen
A natural intoxication of two specimens of ostrich (Struthio camelus), raised in captivity, as a result of excessive consumption of fruits of saman (Samanea saman) in the Magdalena region of Colombia is presented. The birds had poor body condition, high degree of dehydration, apathy, weakness, drowsiness and subsequently death. The most outstanding macroscopic findings during the necropsy was a severe impaction of the proventriculus due to the accumulation of fruits and seeds of the legume and an extensive area of ulcerated mucosa. The kidney was the organ with the greatest histopathological lesions typical of a nephrotoxic condition. There were no liver lesions. Glutamic oxalacetic (TGO) and glutamic pyruvic (TGP) transaminases were found elevated. Qualitative colorimetric tests revealed the presence of tannins and saponins of the plant material found in proventriculus. The results indicated that the ostriches died due to poisoning due to the consumption of fruits of the saman. Se expone un cuadro de intoxicación natural de dos ejemplares de avestruz (Struthio camelus), criados en cautiverio, a consecuencia del consumo excesivo de frutos de samán (Samanea saman) en la región del Magdalena Medio Colombiano. Las aves presentaban mal estado corporal, alto grado de deshidratación, comportamiento apático, debilidad, somnolencia y posteriormente su muerte. En la necropsia, los hallazgos macroscópicos más sobresalientes fueron localizados en el sistema gastrointestinal, con grave impactación del proventrículo a causa del acúmulo de frutos y semillas de la leguminosa y una extensa área de mucosa ulcerada. El riñón fue el órgano con mayores lesiones histopatológicas típicas de un cuadro nefrotóxico. No hubo lesiones en hígado. Las transaminasas glutámico oxalacética (TGO) y glutámico pirúvica (TGP) se encontraron elevadas. Pruebas colorimétricas revelaron la presencia de taninos y saponinas del material vegetal hallado en proventrículo. Los resultados indicaron que los avestruces murieron a causa de intoxicación por consumo de frutos del samán.