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Student perceptions and community orchards family income as a strategy for learning and university-community involvement
Percepción del estudiante y comunidad de la utilidad de los huertos familiares como estrategia de aprendizaje y de vinculación universidad-comunidad
Autor
González, Rosario
Acevedo , Ingrid
Contreras, Jorge
Acevedo, Iria
García, Oscar
Resumen
The university must play a key role in the transformation of knowledge and social changes, by linking university and society. To that end, our objective was to establish the perception of students and community on the establishment of home gardens as a bonding experience university and community. Involved 28 students studying the curriculum unit Olericulture Fruticulture and Agricultural Technology Program in the academic period 2008-I, organized into five groups (one per family) to support the establishment of home gardens in the community Chirico, Torres municipality, Lara state. 5 families with available land and water were selected and given near coop, seeds and support students in preparing the soil, planting and crop. Home gardens were established with the use of organic fertilizer and planting vegetables short cycle. Subsequently, a questionnaire for students studying on the review of learning in planting and crop management olerícolas and interview community members was performed. It was found that 78% of students felt that the strategy of establishing home gardens in the El Chirico community knowledge and skills acquired in soil preparation, composting, planting identification of various types of vegetables. It is concluded that the establishment of home gardens allowed linking the University and the community. La universidad debe jugar un papel fundamental en el proceso de transformación del conocimiento y cambios sociales, mediante la vinculación universidad-sociedad. Para tal fin, se planteó como objetivo establecer la percepción de los estudiantes y comunidad sobre el establecimiento de huertos familiares como experiencia de vinculación universidad y comunidad. Participaron 28 estudiantes cursantes de la unidad curricular Fruticultura y Olericultura del Programa de Tecnología Agropecuaria, en el período académico 2008-I, organizados en cinco grupos (uno por familia), para apoyar en el establecimiento de huertos familiares, en la comunidad El Chirico, municipio Torres, estado Lara. Se seleccionaron 5 familias con disponibilidad de tierras y agua, y se les proporcionó cerca de gallinero, semillas y el apoyo de los estudiantes en la preparación del suelo, siembra y seguimiento del cultivo. Se establecieron los huertos familiares con la utilización de abono orgánico y siembra de hortalizas de ciclo corto. Posteriormente, se realizó un cuestionario para los estudiantes cursantes, sobre la opinión del aprendizaje en siembra y manejo de cultivos olerícolas, así como entrevista a miembros de la comunidad. Se encontró que un 78% de los estudiantes opinaron que con la estrategia de establecimiento de huertos familiares en la comunidad El Chirico adquirieron conocimientos y destrezas, en la preparación del suelo, abonamiento, siembra de identificación de varios tipos de hortalizas. Se concluye que el establecimiento de huertos familiares permitió la vinculación de la Universidad y la comunidad.