info:eu-repo/semantics/article
Ad Libitum Feeding of Either a Complete Ration Based on Sugarcane Bagasse or a Conventional Concentrates Mixture to Dairy Cows
Título en español.
Registro en:
10.46429/jaupr.v54i3.10982
Institución
Resumen
Two feeding regimes were compared using 13 lactating cows (11 Holstein- Fresian and two Brown Swiss) confined in corrals. The rations consisted of a conventional concentrates mixture and sorghum silage in treatment A, and of 22.5 percent sugarcane bagasse mixed with 20.0 percent molasses and 57.5 percent other concentrates (complete ration) in treatment B. The experimental design was a double-reversal with 10-week periods, each divided into a 3-week adjustment and a 7-week comparison phase, preceded by a 25-day preliminary period. During the 7 weeks of the comparison phase of the first of the three experimental periods, five cows on treatment A averaged 37.0 pounds of concentrates and 30.5 pounds of silage consumption daily, while eight cows on treatment B consumed an average of 48.0 pounds of the complete ration. Average daily milk production with these respective rations during the comparison phase in question was 53.1 and 56.9 pounds. No significant differences between treatments were found. Over the three experimental periods of the double-reversal, daily intakes averaged 36.6 pounds of conventional concentrates mixture, 30.2 pounds of silage, and 45.1 pounds of complete ration. On treatments A and B, daily milk production averaged 48.6 and 47.4 pounds; milk fat percentage, 2.85 and 3.23; milk solids-notfat percentage, 9.08 and 9.03; milk total solids percentage, 11.92 and 12.26; milk protein percentage, 3.53 and 3.43; and daily liveweight gain, 1.15 and 1.01 pounds, respectively. The difference between treatment means was significant for milk fat (P < .01) and milk total solids (P < .05) percentages. Since the complete ration resulted in productive performance comparable to that obtained with ad libitum consumption of conventional concentrates, it is concluded that the former is capable of sustaining milk production at nearly maximum capacity. Milk production on treatment B was also equal to that obtained in a previous experiment with a complete ration containing 7.5 percent less bagasse and 5.0 percent less molasses, and correspondingly higher proportions of soybean meal and shelled corn. Se compararon 2 regímenes alimenticios con 13 vacas lactantes (11 Holstein-Fresian y 2 Suiza Parda) confinadas en corrales. La ración en el tratamiento A fue una mezcla corriente de ingredientes concentrados y ensilaje de millo; la ración en el tratamiento B fue una mezcla de 22.5 por ciento de bagazo de caña de azúcar, 20.0 por ciento de miel de caña y 57.5 por ciento de otros ingredientes concentrados para hacer una "ración completa". El diseño experimental fue una reversión doble con periodos de 10 semanas, consistente cada uno de 3 semanas para adaptarse a régimen y 7 para la fase comparativa, ambos precedidos por un periodo preliminar de 25 días. Durante las 7 semanas de la fase comparativa del primero de los 3 periodos de experimentación, las cinco vacas del tratamiento A consumieron diariamente un promedio de 37.0 libras de alimento concentrado corriente y 30.5 libras de ensilaje, mientras que las ocho vacas del tratamiento B consumieron 48.0 libras de la ración completa. Con ambas raciones la producción diaria de leche promedió durante la fase aludida 53.1 y 56.9 libras, respectivamente. No se encontró diferencia significativa alguna entre los tratamientos. Durante los 3 periodos de experimentación de la reversión doble, el consumo diario promedió 36.6 libras de alimento concentrado corriente, 30.2 libras de ensilaje y 45.1 libras de la ración completa. La producción diaria de leche con los tratamientos A y B promedió 48.6 y 47.4 libras, con un porcentaje de grasa de 2.85 y 3.23; un porcentaje de sólidos no grasos de 9.08 y 9.03; un porcentaje de sólidos totales de 11.92 y 12.26; un porcentaje de proteína de 3.53 y 3.43; y un aumento diario en peso vivo de 1.15 y 1.01 libras, respectivamente. Las diferencias entre los tratamientos fueron significativas, con respecto al porcentaje de grasa (P < .01) y el porcentaje de sólidos totales (P < .05). Se concluye que la ración completa podría sostener la producción de leche a casi la capacidad máxima de las vacas, ya que con ella se logró una producción comparable a la que se obtuvo al suministrarse alimento concentrado corriente ad libitum. Además, la producción obtenida con el tratamiento B fue igual a la que se obtuvo en un experimento previo con otra ración completa, que contenía un 7.5 por ciento menos de bagazo y un 5.0 por ciento menos de miel, y mayores proporciones de harina de soja y de maíz en grano.