info:eu-repo/semantics/article
Effects of Water Application Rates, Plastic-Mulch, and Staking on Size Arrangements of Mature Green Tomatoes Under Drip Irrigation
Título en español
Registro en:
10.46429/jaupr.v67i3.7722
Institución
Resumen
Size arrangements, percentage distribution of fresh harvested mature green tomatoes and vitamin A content were evaluated for plastic mulched-staked (PS), plastic mulched-nonstaked (PNS), non-mulched-staked (NPS), and nonmulched- nonstaked (NPNS) tomatoes under drip irrigation in wet, moist and dry treatments, respectively. Percentage distribution of number of fruits was highest in USDA fruit size class No. 6 for all treatments and subtreatments. For all treatments, the average fruit weight was highest during the second picking in the NPNS, NPS and PNS plots compared to the first picking in the PS plots. The dry treatment gave highest percentage of US grade I tomatoes in the NPNS and PS plots compared to that of the moist treatment in the NPS and the wet treatment in the PNS plots, respectively. The vitamin A content was highest in NPNS plots for wet and moist treatments, and in PS plots for dry treatment. The PS plots in the wet and moist treatments, and NPS plots in the dry treatment gave the lowest values of vitamin A content. La distribución y el porcentaje portamanos de tomates bien desarrollados pero sin pintonear y el contenido de vitamina A se evaluaron en tomates cultivados con cubierta plástica y con estacas (PS), con cubierta plástica sin estacas (PNS), sin cubierta plástica y con estacas (NPS), y sin cubierta plástica y sin estacas (NPNS) regados por goteo en tratamientos mojado, húmedo y seco, respectivamente. En la distribución por tamaños, el USDA #6 arrojó el porcentaje más alto en todos los tratamientos y subtratamientos. En todos los tratamientos el peso medio de las frutas fue mayor en la segunda cogida en las parcelas NPNS, NPS y PNS comparado con el de la primera en los predios PS. El tratamiento seco rindió el porcentaje más alto de tomates "U.S. grade I" (calidad #1) en las parcelas NPNS y PS. El contenido de vitamina A fue más alto en los tomates de las parcelas NPNS en los tratamientos mojado y húmedo; y en el predio PS en los tratamientos secos. Los tomates de las parcelas PS en los tratamientos mojado y húmedo; y los de las NPS en el tratamiento seco arrojaron los valores más bajos de vitamina A.