dc.contributorAguilar Rojas, Percy
dc.creatorMuñoz Moreno, José Artemio
dc.date2016-10-14T13:45:29Z
dc.date2016-10-14T13:45:29Z
dc.date2011
dc.date.accessioned2018-04-27T14:11:06Z
dc.date.available2018-04-27T14:11:06Z
dc.identifierhttp://dspace.unitru.edu.pe/handle/UNITRU/3413
dc.identifier.urihttp://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/1425847
dc.descriptionIn the present research investigation the Gum concentration of Tara was determined (Caesalpinia Spinosa) in the elaboration of strawberry marmalade, with acceptable physical – chemical and sensory quality. Four treatments were elaborated, which were compared with a comercial sample “Gloria”, these underwent the physical –chemical tests and sensory test respectively. After a statistical analysis, variance analysis and application of Duncan’s test with a level of significance of 5%; it was determined that the marmalade elaborated with 1.5% gum of Tara presents the similar physical-chemical quality to the commercial sample “Gloria”, being technically y feasible since it fulfills the specified by N.T.P (INDECOPI). In the sensory evaluation was carried out by means of Verbal Hedónica Scale the “degree of satisfaction” for the determination of the sensory quality of the samples of marmalade on the part of the panelists and application of the Kruskall – wallis test; it was determined that the prepared marmalades with different gum concentration of Tara and the commercial one “Gloria” are the same, producing the same effect in the panelists; being economical to use the concentration of 1%. In the evaluation of “tests of acceptance” by means of the Discriminative – Ranking tests for the determination of the sensory quality of the samples of marmalade on the part of the panelists and application of the non Parametric Test of Friedman, it was determined that the prepared marmalades with different gum concetrations of Tara and the commercial one “Gloria” are the same, producing the same, producing the same effect in the panelists; being economic to use the concentration of 1%.
dc.descriptionEn el presente trabajo de investigación se determinó la concentración de Goma de tara (Caesalpinia Spinosa) en la elaboración de mermeladas de fresa, con calidad químico-física y organoléptica aceptable. Fueron elaborados cuatro tratamientos, las cuales comparé con una muestra comercial “Gloría”, éstas se sometieron a la prueba químico-física y organoléptica respectivamente. Luego de un análisis estadístico, análisis de varianza y aplicación de la prueba de Duncan con un nivel de significación del 5%. Se determinó que la mermelada elaborada con 1.5% de goma de tara presenta la calidad químico–física similar a la muestra comercial “Gloria”, cumpliendo con las especificaciones estipuladas por la Norma Técnica Peruana (INDECOPI). En la evaluación organoléptica, se realizó el “grado de satisfacción” por medio de Escala Hedónica Verbal para la determinación de la calidad organoléptica de las muestras de mermelada por parte de los panelistas y aplicación de la prueba Kruskall-Wallis; se determinó que las mermeladas preparadas con distintas concentraciones de goma de tara y la comercial “Gloria” son iguales, produciendo el mismo efecto en los panelistas; resultando económico usar la concentración de 1%. En la evaluación de “pruebas de aceptación” por medio de las pruebas Discriminativa–Ranking para la determinación de la calidad organoléptica de las muestras de mermelada por parte de los panelistas y aplicación de la prueba no paramétrica de Friedman, se determinó que las mermeladas preparadas con distintas concentraciones de goma de tara y la comercial “Gloria” son iguales, produciendo el mismo efecto en los panelistas; resultando económico usar la concentración de 1%.
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad Nacional de Trujillo
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/pe/
dc.sourceUniversidad Nacional de Trujillo
dc.sourceRepositorio Institucional - UNITRU
dc.subjectConcentración de goma de tara (caesalpinia spinosa)
dc.subjectMermelada de fresa (fragaria vesca).
dc.titleEfecto de la concentración de goma de tara (caesalpinia spinosa) sobre la calidad químico - física y organoléptica de mermelada de fresa (fragaria vesca).
dc.typeTesis


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