dc.creatorFuruya, Wilson Massamitu
dc.creatorMichelato, Mariana
dc.creatorSalaro, Ana Lúcia
dc.creatorCruz, Thais Pereira da
dc.creatorBarriviera-Furuya, Valéria Rossetto
dc.date2018-03-06T13:33:43Z
dc.date2018-03-06T13:33:43Z
dc.date2015-04-17
dc.date.accessioned2023-09-27T21:02:26Z
dc.date.available2023-09-27T21:02:26Z
dc.identifier0718560X
dc.identifierhttps://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-560X2015000500008&lng=en&tlng=en
dc.identifierhttp://www.locus.ufv.br/handle/123456789/18081
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8953349
dc.descriptionColliroja, Astyanax fasciatus, is a new aquaculture species, and information on its dietary essential amino acid requirements is lacking. The whole body composition of 120 farmed fish (16.2 ± 8.8 g) was determined to estimate the dietary essential amino acid requirement based on the ideal protein concept ((each essential amino acid/lysine) x100), and the findings were correlated to the whole body essential amino acid content of Nile tilapia Oreochromis niloticus. The dietary essential amino acids, including cysteine and tyrosine, accounted for 5.46, 4.62, 1.16, 3.28, 5.63, 2.01, 2.59, 2.84, 4.66, 3.39, 0.65, and 3.51% of the total protein for lysine, arginine, histidine, isoleucine, leucine, methionine, methionine+tyrosine, phenylalanine, phenylalanine+tyrosine, threonine, tryptophan, and valine, respectively. There were positive linear and high correlations (r = 0.971) between the whole body amino acid profiles of colliroja and Nile tilapia. Thus, the whole body amino acid profile of colliroja might be used to estimate accurately the essential amino acid requirement.
dc.descriptionColirroja, Astyanax fasciatus, es una nueva especie de la acuicultura y no hay información sobre sus requerimentos de aminoácidos esenciales en la dieta. Se determinó la composición corporal de 120 peces de cultivo (16,2 ± 8,8 g) para estimar los requirimientos nutricionales de aminoácidos essenciales en la dieta, incluyendo cistina y tirosina, basada en el concepto de proteína ideal ((cada aminoácido essencial/lisina) x 100) y los resultados se correlacionaron con el perfil corporal de la tilapia del Nilo Oreochromis niloticus. El perfil dietético de aminoácidos essenciales explica el 5,46, 4,62, 1,16, 3,28, 5,63, 2,01, 2,59, 2,.84, 4,66, 3,39, 0.65 y 3,51% de la proteína, respectivamente para lisina, arginina, histidina, isoleucina, leucina, metionina, metionina+cistina, fenilalanina, fenilalanina+tirosina, treonina, triptófano y valina. Hubo una alta correlación lineal positiva (r = 0,971) entre el perfil corporal de aminoácidos de colirroja y el de tilapia del Nilo. Por lo tanto, el perfil corporal de los aminoácidos basado en el concepto de proteína ideal podría ser utilizado para estimar con precisión el requisito de aminoácidos essenciales de colirroja.
dc.formatpdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherLatin American Journal of Aquatic Research
dc.relationv. 43, n. 5, p. 888-894, Nov 2015
dc.rightsOpen Access
dc.subjectAstyanax fasciatus
dc.subjectAmino acids
dc.subjectNutrition
dc.subjectProtein
dc.subjectIdeal protein concept
dc.subjectAquaculture
dc.titleEstimation of the dietary essential amino acid requirements of colliroja Astyanax fasciatus by using the ideal protein concept
dc.typeArtigo


Este ítem pertenece a la siguiente institución