Artículo de revista
Effect of Increased Temperature, Frequency and Feed Ration on Growth of Juvenile Turbot Psetta maxima
Efecto del aumento de temperatura, frecuencia y ración de alimento sobre el crecimiento de juveniles de rodaballo Psetta maxima
Registro en:
0717-9502
0717-9367
10.4067/S0717-95022012000300023
082EP
WOS:000314375400023
Autor
Pepe-Victoriano, Renzo
Silva, Alfonso
Vega, Alonso
Araya, Miguel
Cornejo, Lorena
Institución
Resumen
The influence of water temperature (17 and 20 degrees C), frequency (4 and 6) and feed ration level (2.5% and 3.5%) on the growth and survival of juvenile turbot (Psetta maxima) in a commercial productive system was investigated over 35 days. The results indicate that fish from the experimental protocol exhibited better growth and significant difference in specific growth rate than those raised with basic protocol, without affecting survival that remains at 99.8%. It is suggested further studies to isolate or define exactly the synergistic effect of the variables defined and complement the results obtained with an econometric study which evaluate their real economic contribution within the productive chain of culture. Se investigó la influencia de la temperatura del agua (17 y 20 grados C), frecuencia (4 y 6) y nivel de ración de alimento (2,5% y 3,5%) sobre el crecimiento y supervivencia de juveniles de rodaballo (Psetta maxima) en un sistema productivo comercial. 35 días Los resultados indican que los peces del protocolo experimental exhibieron un mejor crecimiento y una diferencia significativa en la tasa de crecimiento específico que los criados con el protocolo básico, sin afectar la supervivencia que se mantiene en 99,8 %. Se sugiere realizar más estudios para aislar o definir con exactitud el efecto sinérgico de las variables definidas y complementar los resultados obtenidos con un estudio econométrico que evalúe su aporte económico real dentro de la cadena productiva de la cultura.