Artículo de revista
Inventory management model design in a strawberry crop, based on the model order for a single period and six sigma metrics
Fecha
2018-01-30Autor
Sánchez Pineda, Daniel Enrique
Ramírez Torres, Natalia
Institución
Resumen
(Eng) Inventory management is part of the core activities of any company, therefore, of its proper management will depend on
the results of subsequent activities. Inventory models are based on the assumption that the products also have an unlimited
lifetime, however, in some systems there is a generation of additional costs, associated with the deterioration of the products
quality, called perishable items. On the basis of the productive conditions, inventory management and waste management,
the present study includes a proposal for the design of a theorical model for the inventory management in a strawberry
crop, based on a perishable ítems inventory model, known as the single period inventory model and the implementation of
6 sigma metrics, for waste level consideration and control and the limitations of the crop productive capacity. A theoretical
verificarion test to check the operation was performed, identifying that the model is functional, allowing to evidence in a
planning period of a month, that the model allows to adequately establish the recommended optimal amount of collection;
linking expected harvesting capacity regarding actual available capacity; as well as the amount of waste in the crop in a given
period, allowing to establish controls on the crop, taking into account the quality factor of six sigma and its application as
an indicator of occurrences of waste, which allows to guarantee in a theoretical level the planning and crop renewal periods. (Spa) La administración de inventarios es parte de las actividades fundamentales de toda empresa, por tanto, de su adecuado
manejo dependerán los resultados de actividades posteriores. Los modelos de inventario parten del supuesto general de
que los productos presentan un tiempo de vida ilimitado, sin embargo, en algunos sistemas existe una generación de cos
-
tos adicionales, asociados al deterioro de la calidad de los productos, llamados perecederos. A partir de las condiciones
productivas, de gestión de inventarios y de control de desperdicio, el presente estudio incluye una propuesta de diseño de
un modelo para la administración de inventarios en un cultivo de fresa, basado en un modelo de inventario para productos
perecederos, conocido como el modelo de pedido de un solo periodo y la aplicación de métricas 6 sigma, para la consid
-
eración y control del nivel de desperdicio y las limitantes de capacidad productiva del cultivo. A partir del modelamiento
planteado, se realiza una prueba de verificación del funcionamiento teórico del mismo El modelo a nivel teórico es funcio
-
nal, permitiendo evidenciar en un periodo de planeación de un mes, que el modelo permite establecer adecuadamente la
cantidad óptima de recolección recomendada; relacionando capacidad esperada de recolección respecto a capacidad real
disponible; así como a partir de la cantidad de desperdicio en el cultivo en un periodo determinado, permitiendo establecer
controles en el cultivo, teniendo en cuenta el factor de calidad seis sigma y su aplicación como indicador de ocurrencias
de desperdicio, que permite garantizar a nivel teórico la planeación y momentos de renovación de cultivo.