article
Estudio del contenido de alcoholes superiores en vinos de Mendoza
Autor
Vega, Roberto
Morales, Regino Juan de Dios
Ofria, Humberto
Institución
Resumen
The present work is a Bibliographie review of alcohols wine contents, specially about those
known as superiors. Has been used the KONAORWSKY and PENNIMAN analisys method, using for
the lectures a KLETT SUMMERSON type fotocolorimeter and the type solutions concentration
values obtained marked in a graphic proposing then a y : a.x type ecuation.
In this way are determinated the superior alcohols expressed in mg. per cent of differents kinds of
wines observed (whites, reds, pinks, and ele ar wines) and expressed as isobutyl and isoanyl alcohols
and their relationship per cent of absolut ethylic alcohol. Has been stablisher the maximum, minimus
and average contents for each type of wine and in general for wines of differents kinds ands sources. En el presente trabajo se realiza una revisión bibliográfica del contenido de
alcoholes en vinos y especialmente de los denominados alcoholes superiores.
Se adopta como método de análisis el de KONAORWSKY y PENNIMAN (A)
utilizándose para las lecturas un fotocolorímetro KLETT SUMMERSON,
cuyos valores de concentración de las soluciones tipos, se llevan a un gráfico,
proponiéndose luego una ecuación del tipo Y= a. x.
Se determinan en los distintos tipos de vinos analizados ( blancos, rosados,
claretes y tintos) los alcoholes superiores en mgr de vino expresados en
alcoholes isoamílico e isobutílico y su relación por ciento de alcohol etílico
absoluto. Se establecen los contenidos mínimo, máximos y medios tipo en general
para vinos de distintas variedades y procedencia. Fil: Vega, Roberto.
Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias Fil: Morales, Regino Juan de Dios.
Universidad Nacional de Cuyo Fil: Ofria, Humberto.
Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias