‘Eco-agri-food systems’: today’s realities and tomorrow’s challenges.
Registro en:
Pengue, Walter., Gemmill Herren, Barbara and et al. (2018). ‘Eco-agri-food systems’: today’s realities and tomorrow’s challenges. En The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB) (2018). TEEB for Agriculture & Food: Scientific and Economic Foundations. Geneva: UN Environment. ISBN: 978-92-807-3702-8
978-92-807-3702-8
Autor
Pengue, Walter
Gemmill Herren, Barbara
Balázs, Bálint
Ortega, Enrique
Viglizzo, Ernesto
Acevedo, Francisca
Díaz, Daniel N.
Díaz de Astarloa, Diego
Fernandez, Rosa
Garibaldi, Lucas Alejandro
Giampietro, Mario
Goldberg, Andrea
Khosla, Ashok
Westhoek, Henk
Institución
Resumen
Fil: Pengue, Walter. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto del Conurbano. Área de Ecología; Argentina. Fil: Gemmill Herren, Barbara. World Agroforestry Centre; Kenya. Fil: Balázs, Bálint. Environmental Social Science Research Group; Hungría. Fil: Ortega, Enrique. University of Campinas. Faculty of Food Technology; Brasil. Fil: Viglizzo, Ernesto. Universidad Nacional de La Pampa. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Fil: Viglizzo, Ernesto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencias de la Tierra y Ambientales de La Pampa; Argentina. Fil: Acevedo, Francisca. Comisión Nacional para el Conocimiento y Uso de la Biodiversidad. Coordinación General de Agrobiodiversidad y Recursos Biológicos; México. Fil: Diaz, Daniel N. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Fil: Díaz de Astarloa, Diego. Universidad Nacional de General Sarmiento. Instituto del Conurbano; Argentina. Fil: Fernandez, Rosa. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Fil: Garibaldi, Lucas Alejandro. Universidad Nacional de Río Negro. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina. Fil: Garibaldi, Lucas Alejandro. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones en Recursos Naturales, Agroecología y Desarrollo Rural; Argentina. Fil: Giampietro, Mario. Autonomous University of Barcelona. Institute of Environmental Sciences and Technologies; España. Fil: Goldberg, Andrea. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria; Argentina. Fil: Khosla, Ashok. Development Alternatives; India. Fil: Westhoek, Henk. PBL Netherlands Environmental Assessment Agency. Water, Agriculture and Food; Países Bajos. Chapter 3 provides an overview of the diversity of agriculture and food systems, each with different contributions to global food security, impacts on the natural resource base and ways of working through food system supply chains. We describe “eco-agri-food systems” and further identify their many manifestations through a review of typologies. We identify challenges ahead with existing systems due to prevailing economic and political pressures resulting in patterns of invisible flows and impacts across global food systems. We describe pathways to ensure sustainability by securing the benefits from working with, rather than against, natural systems and ecosystem processes and the challenges for farmers, communities and societies to reorient food value chains and build resilience in eco-agri-food systems.