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Generalidades de los cítricos y recomendaciones agronómicas para su cultivo en Colombia
Overview to citrus and agronomic recommendations for cultivating these products in Colombia
Registro en:
978-958-8406-17-6
Autor
Ordúz Rodríguez, Javier Orlando
Mateus Cagua, Diana M.
Resumen
Citrus were brought to Colombia since the conquest’s times and since
then they have been a part of the people’s diet. In current times citrus
(orange, tangerine, tangelo orange and acid limes) are the second most
cultivated fruit species in Colombia after bananas, and a big part of the
production is intended for foreign markets. In Colombian tropical con -ditions, citrus are cultivated from the sea level to 2000 meters above.
Taking into account the modification of the temperatures influenced by
altitude, citrus´ crops can be classified in low tropic, mid tropic and high
tropic. This classification is important to select the species and varieties
intended to cultivate. There are five main regions in which citrus are
cultivated, and each one requires a different crop’s management. This
document introduces the botanical classification of citrus, the horticultu -ral classification of the species and varieties cultivated in Colombia and,
finally, a revision to the patterns used for the cultivation is made. Then,
information about the weather and soil requirements is provided and
recommendations concerning the agronomic, horticultural and phytosa -nitary management are given. Los cítricos fueron traídos a Colombia desde los inicios
de la Conquista y desde esa época han formado parte de la alimentación de la población. En la actualidad
los cítricos (naranja, mandarina, tangelo y limas ácidas)
son el segundo frutal más cultivado en el país después
del banano que gran parte se cultiva para el mercado de
exportación. En las condiciones tropicales del país los
cítricos se cultivan desde el nivel del mar hasta los 2.000
msnm. Teniendo en cuenta la modificación de las temperaturas influenciadas por la altitud, para los cítricos se
pueden clasificar en trópico bajo, medio y alto, lo que es
importante para la selección de las especies y variedades
a cultivar. Existen cinco regiones principales en donde
se cultivan los cítricos y cada una de ellas presenta diferencias en el manejo de los cultivos. En el documento
se presenta la clasificación botánica de los cítricos, la
clasificación hortícola de las especies y variedades cultivadas en el país, y finalmente se hace una revisión de
los patrones usados para su cultivo. Posteriormente, se
presenta información sobre los requerimientos de clima
y suelo, y se hacen recomendaciones de manejo agronómico, hortícola y fitosanitario.
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