Article
Extracción de taninos del banano verde de rechazo
Tannin extraction from green rejected bananas
Autor
Velásquez Valderrama, Ángela María
Resumen
Introduction: On of the most evident applications of
biotechnological practices in bioindustry is the fermentation
process with organisms like funguses
and bacteria. They obtain the energy they need to
grow and develop themselves from an organic subtract.
During the kinetic mechanism of cellular growth
and inhibition, use of subtract and maintenance,
metabolic products of waste are produced simultaneously,
and they are very important for industry.
Objective: To determine the efficacy of the dry extraction
method with spores of the Rizhopus sp fungus
en the removal of tannins from green rejected
bananas (boleja). Materials and methods: The tannin
removal was made by a fermentation process in
solid state with Rizhopus sp, in a laboratory scale
fermentator that simulated the biological, physical,
chemical, thermic and dynamic conditions of the
process at a pilot scale. The qualitative analysis was
made by the use of colorimetric charts, as shown in
detail in the literature. The quantitative analysis was
made by the ultraviolet espectrophotometry, visible
where the samples were read at 700 nm and their
absorbance referred to tannic acid. Results: The
coefficient of lineal correlation obtained for the curve
time vs concentration for the green banana with no
peel was -0.9962, for the green bananas with their
peels, was -0.9997 and for the peel of green banana
was -0.9982 .Conclusion: The dry extraction of
tannins present in the green rejected bananas is an
effective method. Introducción: Una de las aplicaciones más evidente de la práctica biotecnológica en la bioindustria
es el proceso fermentativo con organismos como
los hongos y las bacterias, los cuales a partir de un
sustrato orgánico, obtienen la energía necesaria
para su crecimiento y desarrollo. Durante el mecanismo cinético de crecimiento e inhibición celular,
uso de sustrato y mantenimiento, se da simultá-
neamente la formación de productos metabólicos
de desecho de gran importancia industrial. Objetivo: Determinar la eficacia del método de extracción
en seco con esporas del hongo Rizhopus sp., en la
remoción de los taninos presentes en el banano
de rechazo (boleja). Materiales y métodos: la remoción de taninos del banano verde de rechazo se
hizo mediante un proceso fermentativo en estado
s ó l i d o c o n e s p o r a s d e R i z h o p u s s p, e n u n
f e r m e n t a d o r a e s c a l a d e l a b o r a t o r i o , q u e
cercanamente simulara las condiciones biológicas, físicas, químicas, térmicas y dinámicas del
proceso a escala piloto. El análisis cualitativo de
t a n i n o s s e e f e c t u ó me d i a n t e e l u s o d e c a r t a s
colorimétricas que se detallan en la literatura. El
a n á l i s i s c u a n t i t a t i v o , s e r e a l i z ó m e d i a n t e
espectofotometría ultravioleta, visible donde las
muestras fueron leídas a 700 nm y su absorbancia
referida a ácido tánico. Resultados: El coeficiente
de correlación lineal obtenido para la curva tiempo
vs concentración para el banano verde sin cáscara
fue de -0.9962, para el banano verde con cáscara
de -0.9997 y para la cáscara de banano verde de
-0.9982. Conclusión: La extracción en seco de los
taninos presentes en la boleja es un método eficaz.