Book chapter
Inhibición de la polifenoloxidasa extraída del banano (cavendish) por medio de algunos derivados del isoespintanol
Inhibition of poliphenoloxidase from bananas (cavendish) by the use of some isoespintanol derivatives
Registro en:
978-958-8406-14-5
Autor
Gil Garzón, Maritza Andrea
Rojano, Benjamín Alberto
Guerrero, Carlos Andrés
Resumen
Abstract
Introduction. Looking for new sources of natural compounds with
anti-oxidant activity, a great variety of phenolic plants have been being
found. They have a high protective power on the enzymatic browning,
responsible for undesired color changes in fresh fruits and vegetables.
Objective. In this work, enzymatic browning inhibition of polyphenol
oxidase, PPO, extracted from Giant Cavendish bananas (export type)
is studied, by the use of the dopamine substratum. Methodology. The
inhibitors used were: Isoespintanol (a metabolite extracted from Oxandra cf. xylopioides (Annonaceae) and two of its analogs: 2-isopropyl-4
-bromo-3 ,6-dimethoxy-5-methylphenol and 3-isopropyl-6-methyl-1,
2,4-trihydroxybenzene, which were simultaneously obtained by the use
of the bromination method with dimethylsulphonium bromide in a
(75:25) relation, respectively. Also, ascorbic acid was used as a reference anti-oxidant. The compounds synthesized were characterized by performing a magnetic resonance spectroscopy and a chromatography
coupled to masses and its anti-oxidant capability was evaluated with
the ABTS, FRAP and DPPH methods. PPO´s activity, partially purified, was analyzed on the enzymatic extract, spectrophotometrically,
at 30°C before the anti-oxidants at 500, 1000 and 1500 ppm. Results and analysis. Isoespintanol had the best response under the three
anti-oxidant capability techniques, while the bromination had the best
reduction capability under the FRAP method and the demethylated
had a better performance in the methanolic medium. PPO´s activity
was 102.3 activity units, this means that thee was a reduction between
72.5 and 92% with al of the compounds. The highest inhibition was
achieved at 1500 ppm of ascorbic acid (92%). With the inhibition
of the enzymatic activity for the brominated and the demethylated
compound there were no significant differences, (P>0.05) at 500 ppm
(84.8 – 84.53%), 1000 ppm (73.87 - 72.53%) and 1500 ppm (84
– 82.4%), respectively. The opposite took place for the isoespintanol
concerning its two analogs, at 1000 ppm (42.4%), which obtained significant statistic differences (P>0.05). The inhibition type was studied
for isoespintanol, which had a competitive inhibition (KI=0.015M y
KM=0.026M). Introducción. Buscando nuevas fuentes de compuestos naturales que contengan actividad antioxidante, se
ha encontrado una amplia variedad de plantas fenó-
licas con alto poder protector sobre la inhibición del
pardeamiento enzimático responsable de cambios de
color indeseables en frutas y vegetales frescos. Objetivo. En este trabajo, se estudió la inhibición del pardeamiento enzimático de la polifenol oxidasa, PPO,
extraída del banano Cavendish Gigante (tipo exportación), utilizando como sustrato dopamina. Metodología. Como inhibidores se utilizaron: el isoespintanol,
metabolito extraído de la planta Oxandra cf. xylopioides (Annonaceae) y dos de sus análagos: 2-isopropil-
4-bromo-3,6-dimetoxi-5-metilfenol y 3-isopropil-6-
metil-1,2,4-trihidroxibenceno que fueron obtenidos
simultáneamente por el método de bromación con
bromuro de dimetilsulfonio, en una relación (75:25),
respectivamente. Además, se utilizó el ácido ascórbico
como antioxidante de referencia. Los compuestos sintetizados fueron caracterizados por espectroscopia de
resonancia magnética, RMN y cromatografía acoplada a masas, GC-MS y su capacidad antioxidante fue evaluada por los métodos de ABTS, FRAP y DPPH. La actividad de la
PPO parcialmente purificada, fue analizada sobre el extracto enzimático, espectrofotometricamente a 30°C en presencia de los antioxidantes
a 500, 1000 y 1500 ppm. Resultados y análisis. El isoespintanol presentó la mejor respuesta por las tres técnicas de capacidad antioxidante,
mientras el bromado presentó la mejor capacidad reductora por la técnica FRAP y el demetilado tuvo un mejor comportamiento en medio
metanólico (DPPH). La actividad de la PPO fue 102.93 unidades de
actividad; esto significa que hubo una reducción entre un 72.5 y 92%
con todos los compuestos. La mayor inhibición se logró a 1500 ppm
de ácido ascórbico (92%). Con la inhibición de la actividad enzimática
para el compuesto bromado y demetilado no se presentaron diferencias
significativas (P>0.05) a 500 ppm (84.8 – 84.53%), 1000 ppm (73.87
- 72.53%) y 1500 ppm (84 – 82.4%), respectivamente. Lo contrario
ocurrió para el isoespintanol con respecto a sus dos análogos, a 1000
ppm (42.4%), que evidenciaron diferencias estadísticamente significativas (P>0.05).
El tipo de inhibición fue estudiada para el isoespintanol que presentó
una inhibición competitiva (KI
=0.015M y KM
=0.026M).