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Inequalities in Food Consumption the Colombian Households : Results from the National Survey of Nutritional Status
Desigualdades en el consumo de alimentos en hogares colombianos : resultados de la encuesta nacional de situación nutricional
Registro en:
0121-7577
10.17151/hpsal.2021.26.1.9
2462-8425
Autor
González Zapata, Laura Inés
Restrepo Mesa, Sandra Lucía
López Mancilla, Lorena
Sepúlveda Herrera, Diana
Estrada Restrepo, Alejandro
Institución
Resumen
ABSTRACT: Introduction: adverse socioeconomic conditions may cause food intake characterized by inequality that derives in malnutrition increases. Objective. To identify inequalities in food consumption among the Colombian population according to socioeconomic status and the food security classification for households. Methods. the data were obtained from the 2005 National Survey of Nutritional Status, and the analysis used the first 24-hour recall n=39,413 Colombians. The statistical analysis took into account descriptive statistics and 95% confidence intervals. A multivariate analysis was performed through multinomial logistic regression models, with each of the food groups as a dependent variable. Finally, a latent class analysis was performed to understand the heterogeneity of the inequalities in food consumption in the households. Results. Low-socioeconomic status households showed higher consumption of cereals, tubers and plantains, non-alcoholic beverages, and fats. I contrast, higher socioeconomic status households showed higher consumption of dairy products, fruit, vegetables, and sugars/sweets. The food security classification found that food-secure households had a higher consumption of meat, dairy, vegetables, fruit, and sugars/sweets. Households classified as food-insecure showed a higher consumption of cereals, tubers and plantains, and non-alcoholic beverages. The consumption of tubers and plantains showed a clear social gradient, in higher socioeconomic status there was lower consumption probability of those products. Conclusion. There are inequalities in food consumption in Colombia according to socioeconomic status and the food security classification; therefore, people and families with the most unfavorable socioeconomic status have diets with les nutritional value. RESUMEN: Objetivo: Identificar las inequidades en el consumo de alimentos según nivel socioeconómico y
clasificación de seguridad alimentaria de los hogares colombianos. Métodos: Los datos provienen de
la Encuesta Nacional de la Situación Nutricional de 2005, y se utilizó el primer recordatorio de 24
horas n=39,413 colombianos. El análisis estadístico tuvo en cuenta estadística descriptiva e intervalos
de confianza del 95%. Se realizó un análisis de regresión logística multinomial, con cada uno de
los grupos de alimentos como una variable dependiente. Finalmente, se realizó un análisis de clases
latentes para capturar la heterogeneidad de las inequidades en el consumo de alimentos en los hogares.
Resultados: Los hogares clasificados con un nivel socioeconómico bajo mostraron un mayor consumo
de cereales, tubérculos/plátanos, bebidas no alcohólicas y grasas. Por otro lado, se observó que un nivel
socioeconómico alto conllevó un mayor consumo de lácteos, frutas, verduras y azúcares/postres. Según
clasificación de seguridad alimentaria, los hogares considerados en seguridad tenían un mayor consumo
de carne, lácteos, verduras, frutas y azúcares/postres. Los hogares clasificados en inseguridad alimentaria
mostraron mayor consumo de cereales, tubérculos/plátanos, y bebidas no alcohólicas. El consumo de
tubérculos y plátanos mostró un gradiente social, con menor probabilidad de consumo a mayor nivel
socioeconómico. Conclusión: Existen inequidades en el consumo de alimentos en Colombia según
nivel socioeconómico y clasificación de seguridad alimentaria, por tanto, las personas y familias en
estado socioeconómico más desfavorable tienen dietas con menor valor nutricional. COL0000407 COL0003249 COL0065608