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Role of stearoyl CoA desaturase on conjugated Linoleic acid concentration in bovine milk : review
Papel de la estearoil CoA desaturasa sobre la variabilidad en los niveles de ácido linoléico conjugado en la leche bovina : revisión
Registro en:
Castillo JA, Pabón ML, Olivera M, Carulla JE. Role of stearoyl CoA desaturase on conjugated Linoleic acid concentration in bovine milk. Review. Rev. Colomb. Cienc. Pecu. 2010; 23(4):493-500.
0120-0690
2256-2958
Autor
Olivera Ángel, Martha
Castillo Vargas, Julián Andrés
Pabón, Martha Lucía
Carulla Formaguera, Juan Evangelista
Institución
Resumen
ABSTRACT: Interesting health benefits have been attributed to the intake of conjugated linoleic acid, CLA (C18:2 cis9, trans-11), which is the main isomer of linoleic acid, and is present in bovine milk. Among those benefits are: cancer prevention, diminished risk for the onset of type II diabetes and cardiovascular disease, modulation of the immune response, and reduction of preeclampsia risk in primigravid women. Although an adequate nutrition of cows has permitted to increase the amount of CLA in their milk, there is variation in CLA concentrations among cows consuming the same diet. It has been suggested that this variation is due either to changes in the activity of stearoyl CoA desaturase (SCD), changes in the gene expression, or to alterations in the ruminal process of biohydrogenation. Research conducted in semimembranosus muscle and subcutaneous adipose tissue of cattle suggests there are two isoforms of SCD. RESUMEN: Al isómero mayoritario del ácido linoléico, C18:2 cis-9, trans-11 (Ácido Linoléico Conjugado, ALC) en la leche bovina, se le han atribuido propiedades benéficas para la salud humana, entre las que está su efecto en la prevención del cáncer, disminución de los factores de riesgo para la presentacion de diabetes tipo II y de enfermendades cardiovasculares, modulación de la respuesta inmune como también, en la reducción del riesgo de preeclamsia en mujeres primigrávidas. Aunque se ha logrado elevar la concentración de ALC en leche mediante sistemas de alimentación adecuados, existe variabilidad en su concentración para individuos de una misma especie y sometidos a la misma alimentación. Para explicar dicha variabilidad, se ha sugerido que esta se debe a cambios en la actividad de la Estearoil CoA Desaturasa (ECD), de la expresión genética diferencial o a alteraciones en el proceso de biohidrogenación ruminal. Trabajos realizados en músculo semimembranoso y tejido adiposo subcutáneo en bovinos, sugieren la presencia de dos isoformas de la ECD. COL0066561