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Physical and chemical quality of three composts, prepared with garden waste, coffee parchment and common water hyacinth (Eichhornia Crassipes)
Calidad Calidad física y química de tres compost, elaborados con residuos de jardinería, pergamino de café y bora (Eichhornia Crassipes)
Registro en:
10.29076/issn.2528-7737vol13iss32.2020pp87-100p
Autor
Rivas-Nichorzon, Magalys
Silva-Acuña, Ramón
Institución
Resumen
Composting is a viable technique in the degradation of organic waste where the characteristics of the final product are related to the materials used in the feedstock. The objective was to evaluate the physical and chemical quality of three composts made from garden waste, coffee parchment and common water hyacinth. The statistical design was completely randomized, with three treatments and four repetitions. It was determined: total porosity (PT), aeration porosity (PA), water retention capacity (CRA), bulk density (Da), particle density (Dp), pH, organic matter (MO), organic carbon (CO ), total nitrogen (NT), carbon / nitrogen ratio (C/N), electrical conductivity (EC) and the contents of macro and micronutrients They were analyzed for variance and average values compared by the Tukey test at 5% probability. There were significant differences (P <0.05) between the compost for all the analyzed variables, except for Dp, pH, C/N and Aluminum content. The coffee parchment-based compost had the highest values of PT, PA. The pH, CE and C/N in all the composts were in the established range, while, % MO, % CO, were below the optimum values. The common water hyacinth compost presented the highest averages of nutrients. El compostaje es una técnica viable en la degradación de residuos orgánicos que de acuerdo a las materias utilizadas, sus características están relacionadas con el producto final. El objetivo fue evaluar la calidad física y química de tres compost elaborados a partir de residuos de jardinería, pergamino de café y bora. El diseño estadístico fue completamente aleatorizado, con tres tratamientos y cuatro repeticiones. Se determinó: porosidad total (PT), porosidad de aireación (PA), capacidad de retención de agua (CRA), densidad aparente (Da), densidad de partículas (Dp), pH, materia orgánica (MO), carbono orgánico (CO), nitrógeno total (NT), relación carbono/nitrógeno (C/N); conductividad eléctrica (CE) y los contenidos de macro y micronutrimentos Se les realizó análisis de varianza y los valores promedios comparados por la prueba de Tukey al 5% de probabilidad. Hubo diferencias significativas (P < 0,05) entre los compost para todas las variables analizadas, excepto para Dp, pH, C/N y contenido de Aluminio. El compost de pergamino de café presentó los valores más altos de PT, PA. El pH, CE y C/N en todos los compost estuvieron en el rango establecido, mientras que, el %MO, %CO, estaban por debajo de los valores óptimos. El compost de bora presentó los promedios más elevados de nutrimentos.