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TRATAMIENTO MAGNÉTICO ALTERNATIVO PARA LA FERMENTACIÓN INDUSTRIAL DE MELAZA
Registro en:
10.29019/tsafiqui.v0i4.262
Autor
Anaya Villalpanda, Matilde
Guzmán Armenteros, Tania
Acea Fiallo, Carlos
Cobo Almaguer, Hilda
Vivar Pérez, Alexander
Institución
Resumen
It is known that the oscillating magnetic field has inhibitory and stimulatory effect on the biological systems. The aim of this study was to assess the effect of the magnetic dual treatment as an alternative to the industrial fermentation of molasses. Magnetic (mT/60 6.5 Hz) heat treatment (121°C and 15 min) and their combination on 50 mL of molasses, it was applied at 18°Bx to estimate its effect on fermentation. Distillery yeast strain Saccharomyces cerevisiae Santa Cruz-17 used in Cuban inoculated industry. This inoculum was used to ferment molasses 250 mL at 18°Bx. As response variable were measured the concentration of substrate (°Bx) by refractometry, the production of alcohol (% v/v) by the technique of fermentative power and final alcoholic fermentation by digital densimetry. It is concluded that the magnetic treatment applied alone or combined with sterilization, was beneficial due to increased biomass in this step and in the initial phase of fermentation. The magnetic treatment was stimulating, producing values of alcohol in the intermediate stages of process from 0.47 to 0.52%, but did not achieve higher final alcoholic content by this method (thermal and magnetic treatments: 6.9%, combined 6.6%). Se conoce que el campo magnético oscilante tiene efecto inhibitorio y estimulante sobre los sistemas biológicos. El objetivo de este trabajo fue valorar el efecto dual del tratamiento magnético (TM) como una alternativa para la fermentación industrial de melaza. Se aplicó tratamiento térmico (121°C y 15 min), magnético (6.5 mT/60 Hz) y su combinación sobre 50 mL de melaza a 18oBx para valorar su efecto en la fermentación. Se inoculó la cepa de levadura destilera Saccharomyces cerevisiae Santa Cruz-17 que se utiliza en la industria cubana. Este inóculo sirvió para fermentar 250 mL de melaza a 18oBx. Como variables respuesta se midieron la concentración del sustrato (oBx) por refractometría, la producción de alcohol (% v/v) por la técnica del poder fermentativo y el grado alcohólico final por densimetría digital. Se concluye que el tratamiento magnético aplicado solo o combinado con la esterilización, resulta beneficioso debido al incremento de la biomasa en la fase inicial de la fermentación. El tratamiento magnético tuvo efecto estimulante, obteniéndose valores de alcohol en las fases intermedias del proceso de 0.47 a 0.52%, aunque no se logró mayor grado alcohólico final por este método (tratamientos térmico y magnético: 6.9%, combinado 6.6%).