dc.contributorSantillán Lima, Guido Patricio
dc.creatorCabeza López, Carlos Eduardo
dc.creatorGuevara Ruiz Juan Pablo
dc.date2020-12-04T20:20:45Z
dc.date2020-12-04T20:20:45Z
dc.date2020-12-04
dc.date.accessioned2023-08-09T22:14:54Z
dc.date.available2023-08-09T22:14:54Z
dc.identifierUNACH-FI-AMB
dc.identifierhttp://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/7163
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/8143121
dc.descriptionThis research was intended to determine the quality of Pomacocha zone soil from Achupallas village in Alausi canton from Chimborazo Province from analyzing physical-chemical and biological indicators of the low moor land soils as well as pasture land and crops land soil. This is a field study accounting for a quantitative and qualitative approach, the reasearch methodoly used laid on a three transects-sampling (moor land soil, pasture land soil and crop land soil), from which 5 samples were taken and studied at the Environmental Service Lab from The UNACH in regarding the parametrical indicators such as color, texture and apparent density of pH and percentage of organic carbon in the soil. The study results in regarding the soil texture showed that it varied from loam to silty loam, in regarding the soil color framed to the Munsell system, in the wet samples was 10YR 2/1 (black color) and in the dry samples it was 10YR 3/2 (dark gray); the DAP value was variable presenting an acid pH, the organic carbon was kept in a range from 11.16% to 21.95%. From the biological analysis of soil samples, the presence of particular insects classes were detected belonging to 3 main orders and 8 families: the coleoptera, diptera and lepidoptera. To prevent the progressive degradation of the moor land soil quality and save its particular characteristics, it is advisable to promote further research in this aim, socialize results with locals and the relevant actors in making decisions to protect the soil-resource
dc.descriptionLa presente investigación fue desarrollada con el objetivo de determinar la calidad del suelo en la comunidad Pomacocho parroquia Achupallas, cantón Alausí, provincia de Chimborazo, mediante el análisis de indicadores físicos, químicos y biológicos en suelos de bajo páramo, pasto y cultivo. La investigación fue de campo con un enfoque cualitativo y cuantitativo, la metodología empleada partió de un muestreo en tres transectos (suelo de páramo, suelo de pasto y suelo de cultivo), en cada uno de ellos se tomaron 5 muestras, las mismas que fueron analizadas en el Laboratorio de Servicios Ambientales de la UNACH según parámetros físicos de color, textura y densidad aparente; y según parámetros químicos de pH y porcentaje de carbono orgánico en el suelo. Como resultados la textura varió de franco a franco limosa, el color según el sistema munsell en muestra húmedas fue de 10YR 2/1 (color negro) y en varias muestras secas de 10YR 3/2 (gris oscuro) el valor de DAP fue variable; presentaron un pH ácido, el carbono orgánico se mantuvo en un rango de 11,16% a 21,95%. El análisis biológico reconoció la presencia de individuos de la clase insecta, pertenecientes a 3 órdenes la coleóptera, díptera y lepidóptera, y 8 familias. Para evitar el progresivo deterioro de la calidad y características propias del suelo de páramo se recomienda fomentar la investigación en el área, socializar los resultados con los actores relevantes y proponer medidas de protección del recurso suelo.
dc.descriptionUNACH, Sede Ecuador
dc.format60 p
dc.languagespa
dc.publisherRiobamba: Universidad Nacional de Chimborazo
dc.rightsopenAccess
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ec/
dc.subjectSUELO
dc.subjectPÁRAMO
dc.subjectINDICADORES FÍSICOS
dc.subjectINDICADORES QUÍMICOS
dc.subjectINDICADORES BIOLÓGICOS
dc.subjectEDAFOLOGÍA
dc.titleCalidad del suelo mediante indicadores físicos, químicos y biológicos en suelos bajo páramo, pasto y cultivo, parroquia Achupallas provincia de Chimborazo
dc.typebachelorThesis


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