info:eu-repo/semantics/article
Agronomic evaluation and nutritional value of Morera (Morus alba)
Evaluación agronómica y valor nutricional de la Morera (Morus alba)
Registro en:
10.18779/cyt.v14i1.447
Autor
Zapatier Santillan, David Aurelio
Meza Bone, Carlos Javier
Avellaneda Cevallos, Juan Humberto
Meza Castro, Melanie Tahis
Vivas Arturo, Walter
Meza Bone, Gary Alex
Institución
Resumen
Agronomic behavior and nutritional value of Morus alba were evaluated at different ages. The variables for agronomic behavior: plant height (PH) (m); leaf biomass per plant (LBP g MS plant-1); stem biomass per plant (SBP g MS plant-1); leaf / stem ratio grams (SRG/ T g); forage biomass per plant (FBP) (g); productivity (Prod) (t MS ha-1). Chemical composition: dry matter (DM); organic matter (OM); crude protein (CP); neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF). In vitro digestibility: dry matter (IVDDM); organic matter (IVDOM); neutral detergent fiber (IVDNDF) and acid detergent fiber (IVDADF). Treatments: T1: Morus alba 40 days of harvest; T2: Morus alba 55 days of harvest; T3: Morus alba 70 days of harvest; T4: Morus alba 85 days of harvest. A Complete Random Design with four treatments and four repetitions was used. The highest (P <0.05) PH and LBP was presented by T3 and T4 (1.50 and 1.67 m) and (179.68 and 169.44 g DM plant-1), the FBP and Prod. were registered by T4 and T3 (433, 36 and 369.37 g DM plant-1) and (7.68 and 6.55 t DM ha-1), the BTP was recorded by T4 (263.92 g DM plant-1), the RHT was reported by T2 (1, 17 g). The highest (P <0.05) DM and CP registered T4 and T1 (33.81 and 22.17%). The IVDDM, IVDOM, IVDNDF and IVDADF (P <0.05) was recorded in T1 (68.07; 65.75; 62.98 and 44.91%). The harvest age influences the agronomic behavior and its nutritional value. Se evaluó el comportamiento agronómico y el valor nutricional de la Morus alba, a diferentes edades. Las variables para el comportamiento agronómico: altura de planta (AP) (m); biomasa de hojas por planta (BHP g MS planta-1); biomasa de tallos por planta (BTP g MS planta-1); relación hoja/tallo gramos (RH/T g); biomasa forrajera por planta (BFP) (g); productividad (Prod) (t MS ha-1). La composición química: materia seca (MS); materia orgánica (MO); proteína cruda (PC); fibra detergente neutra (FDN) y fibra detergente ácida (FDA). La digestibilidad in vitro: materia seca (DIVMS); materia orgánica (DIVMO); fibra detergente neutra (DIVFDN) y fibra detergente ácida (DIVFDA). Los tratamientos: T1: Morus alba 40 días de cosecha; T2: Morus alba 55 días de cosecha; T3: Morus alba 70 días de cosecha; T4: Morus alba 85 días de cosecha. Se utilizó un diseño (DCA) con cuatro tratamientos y cuatro repeticiones. La mayor (P<0.05) AP y BHP lo presentaron el T3 y T4 (1.50 y 1.67 m) y (179.68 y 169.44 g MS planta-1), la BFP y la Productividad lo registraron el T4 y T3 (433.36 y 369.37 g MS planta-1) y (7.68 y 6.55 t MS ha-1), la BTP lo registró el T4 (263.92 g MS planta-1), la RHT lo reportó el T2 (1.17 g). La mayor (P<0.05) MS y PC registraron el T4 y T1 (33.81 y 22.17%). La DIVMS, DIVMO, DIVFDN y DIVFDA (P<0.05) lo registró el T1 (68.07; 65.75; 62.98 y 44.91%). La edad de cosecha influye en el comportamiento agronómico y su valor nutricional.