info:eu-repo/semantics/article
Selection of Cocoa Genotypes (Theobroma cacao L) Resistant to Witch Broom Disease (Moniliopththora perniciosa) in Los Ríos, Ecuador
Selección de genotipos de cacao (Theobroma cacao L.) con resistencia a escoba de bruja (Moniliophthora perniciosa) en Los Ríos, Ecuador
Registro en:
10.18779/cyt.v10i1.197
Autor
Tarqui Freire, Omar Miguel
Sotomayor Cantos, Ignacio Antonio
Jesús Casanova Mendoza, Teresa de
Rodríguez Zamora, Gladys Angélica
Plaza Avellán, Luis Fernando
Zambrano Flores, Fanny Gissela
Institución
Resumen
The Cocoa and Coffee Improvement Program at INIAP EET-Pichilingue has been studying, for several years, higher cocoa genotypes (Theobroma cacao L.) characterized by genetic resistance to major diseases, especially to witch broom (Moniliophthora perniciosa), which is the main limiting factor for its cultivation in several Central and South American countries. The objective of the research was to identify and select those cocoa clones having a low incidence of witch broom disease. 21 genotypes were tested: (14) resulting from Amazonian x Amazonian and (4) from Amazonian x National crossings. Among the population derived from National vs. National crosses, no genotypes showing resistance to the disease were found. In addition, INIAPT 074 was selected from the cross between CCN 51 x B 60 and TIP 1 and TAP 6 were used as control clones. The following features were evaluated: Number of healthy pod (MS), Fresh weight (PF), Number of diseased pod (ME), Number of vegetative brooms (EBveg), Number of bearing brooms (EBcojin) and Number of cherimoya fruits (Fchir). A Principal Components Analysis and a cluster analysis were performed using the Ward method and a dendrogram was constructed to determine the similarity between productive and sanitary characteristics. Was determined that the genotypes resulting from the Amazonian x Amazonian crossing: INIAPT 527, INIAPT 560 and INIAPT 526 presented lower incidence of witch broom, and identified themselves as sources of genetic resistance to Moniliophthora perniciosa. El Programa de Mejoramiento del Cacao y el Café en el INIAP EET-Pichilingue ha estado estudiando, durante varios años, los genotipos de cacao más altos (Theobroma cacao L.) caracterizados por la resistencia genética a las principales enfermedades, especialmente la escoba de brujas (Moniliophthora perniciosa) Factor limitante para su cultivo en varios países de América Central y del Sur. El objetivo de la investigación fue identificar y seleccionar los clones de cacao con una baja incidencia de la enfermedad de la escoba de brujas. Se probaron 21 genotipos (14) resultantes de Amazonas x Amazonas y (4) de Amazonas x Cruces Nacionales. Entre la población derivada de cruces nacionales vs. nacionales, no se encontraron genotipos mostrando resistencia a la enfermedad. Además, se seleccionó INIAPT 074 del cruce entre CCN 51 x B 60 y TIP 1 y TAP 6 como clones de control. Se evaluaron las siguientes características: Número de mazorcas sanas (MS), Peso fresco (PF), Número de mazorcas enfermas (ME), Número de escobas vegetativas (EBveg), Número de escobas portadoras (EBcojin) y Número de chirimoyas. Un análisis de componentes principales y un análisis de conglomerados se realizaron utilizando el método de Ward y se construyó un dendrograma para determinar la similitud entre las características productivas y sanitarias. Se determinó que los genotipos resultantes del cruce amazónico x amazónico: INIAPT 527, INIAPT 560 e INIAPT 526 presentaron menor incidencia de escobas y se identificaron como fuentes de resistencia genética a Moniliophthora perniciosa.
Ítems relacionados
Mostrando ítems relacionados por Título, autor o materia.
-
STUDY OF GENETIC DIVERSITY OF 20 CACAO ACCESSIONS (Theobroma cacao L.) BY AP-PCR COLLECTION IN CENTER OF COCOA TENGUEL FLAVOR IN THE EXPERIMENTAL BUSETA FARM
Carranza Patiño, Mercedes Susana; Motte, Emerick; Canchignia Martínez, Hayron Fabricio; Cevallos Falquez, Orly Fernando; Saucedo Aguiar, Silvia Gicela; Cedeño, Virna -
Phylogenetic analysis of pathogenic isolates of the botryosphaeriaceae family in cacao (Theobroma cacao L.) in the Los Ríos area
Jiménez, Wendy; Ramírez, Andrés; López, Jonathan; Alvarez, Andry -
Efecto del pH, la luz y la concentración de sacarosa en la Embriogénesis somática de cacao (Theobroma cacao L.)
Valverde Cerdas, Lisette; Villalobos, Víctor