bachelorThesis
Fungicida comercial imazalil para el control de la pudrición de corona en la postcosecha del cultivo de banano (Musa spp)
Registro en:
Vera Mera, Roberto Santiago. (2013). Fungicida comercial imazalil para el control de la pudrición de corona en la postcosecha del cultivo de banano (Musa spp). Quevedo. UTEQ. 46 p.
2100267
Autor
Vera Mera, Roberto Santiago
Institución
Resumen
This experiment was carried out in three food processing plants owned by the company "MENDOZA GROUP" located in the Camarones, Province of Los Ríos, Canton Good Faith The experiment lasted approximately five weeks, we studied the response to a fungicide with three dosages to control crown rot of bananas in order to assess the behavior and capacity of the banana plant, it was determined that all characters to effect dosages differ significantly between treatments.
The highest percentage of coverage you get treatments that they used the product Imazalil with 100% coverage.
To analyze the treatments of Imazalil the lowest rate of Crown rot arose with Imazalil 80 g (1.00 = no mycelium) and the highest rate of rot Imazalil obtained it 60 g (1.75 = presence of mycelium). In the face of the average number of treatments of Imazalil (1.42 = no mycelium) with treatment witness you can see that the witness has highest rate of coverage of Crown (3.75 = ½ presence of rot), there are statistical differences.
Greater penetration of corona was obtained in the treatment witness with 4.00 mm, while treatments with Imazalil with 70 and 80 g reported 1 mm presenting statistical differences. If we compare the treatments with Imazalil and witness are still superior values of the control treatment table.
Within the index of maturation were obtained the following results were obtained: the control treatment was an index of 4 (more yellow than green), the lower value was reported with Imazalil 80 g with an index (light green) 2. It was noted that 60 g treatment reported the index 5 (yellow with green dots) El presente experimento se llevó a cabo en tres plantas procesadoras de alimentos de propiedad de la empresa “GRUPO MENDOZA” ubicada en la zona Camarones, Provincia de Los Ríos, Cantón Buena Fe. La duración del experimento fue de cinco semanas aproximadamente, se estudió la respuesta de un fungicida con tres dosificaciones en el control de la pudrición de la corona del banano con el fin de evaluar en comportamiento y capacidad productiva de la planta del banano.
El mayor porcentaje de cobertura se obtiene en los tratamientos que utilizaron el producto Imazalil con 100% de cobertura.
Al analizar los tratamientos de Imazalil el menor índice de podredumbre de corona se presentó con Imazalil 80 g (1.00 = sin micelio) y el mayor índice de podredumbre lo obtuvo Imazalil 60 g (1.75 = Presencia de micelio).
Al enfrentar el promedio de los tratamientos de Imazalil (1.42 = sin micelio) con el tratamiento testigo se puede observar que el testigo presenta mayor índice de cobertura de corona (3.75 = ½ Presencia de pudrición), existiendo diferencias estadísticas.
La mayor penetración de corona se obtuvo en el tratamiento testigo con 4.00 mm, mientras que los tratamientos con Imazalil con 70 y 80 g reportaron 1 mm presentando diferencias estadísticas. Si comparamos los tratamientos con Imazalil y el testigo siguen siendo superiores los valores del tratamiento testigo.
Dentro del índice de maduración se obtuvieron los siguientes resultados: el tratamiento testigo obtuvo un índice de 4 (más amarillo que verde), el menor valor se reportó con Imazalil 80 g con un índice 2 (verde claro). Se observó que el tratamiento 60 g reportó el índice 5 (amarillo con puntos verdes).