Ecuador
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In vitro evaluation of fungicides to control Monilinia spp. that affects the cultivation of peach (Prunus persica) in the provinces of Ecuadorian Sierra
Evaluación in vitro de fungicidas para el control de Monilinia spp. que afecta el cultivo de durazno (Prunus pérsica) en provincias de la Sierra Ecuatoriana
Registro en:
10.18272/aci.v4i1.80
Autor
Arahana B., Venancio S.
Borja, Estefanía
Salgado, Cristina
Tobar, José
Torres P., María de Lourdes
Institución
Resumen
Monilinia spp. is a phytopathogen that affects peach crops in the Ecuadorian highlands causing a disease known as brown rot. This disease represents a limiting factor in the crop"™s yield, producing losses of up to 50%. The aim of this study was to evaluate the efficiency of five commercial fungicides used for the control of Monilinia in 4 Ecuadorian provinces (Carchi, Imbabura, Pichincha and Tungurahua). For this purpose, fungi were isolated from peach fruits presenting the typical disease symptoms, and 21 samples were positively identified as Monilinia by morphological analysis (mycelium stain and spore shape). To evaluate the fungicide efficiency, the EC50 value (the effective fungicide concentration at which 50% of the conidial germination is inhibited) was determined using samples from Imbabura, Carchi and Tungurahua. It was found that the five fungicides tested (Bravo, Mertec, Rovral, Tilt and Switch) were very efficient in controlling this phytopathogen (EC50 <0.01 μg/ml). This research presents a useful approach for the establishment of strategies to control and prevent M. fructicola in peach cultivars and other crops that may be susceptible to this fungus in the country. Una de las enfermedades que afecta al cultivo de durazno en la Sierra Ecuatoriana es producida por el hongo Monlinia spp.; se la conoce como podredumbre morena o parda y constituye un factor limitante del rendimiento de esta fruta, ya que produce pérdidas mayores al 50%. El objetivo de este trabajo fue evaluar in vitro la eficiencia de cinco fungicidas comerciales usados para el control de la enfermedad. Para esto se aisló el hongo de frutos de durazno que presentaban la sintomatología de la enfermedad, obteniéndose un total de 21 aislamientos los cuales fueron escogidos mediante análisis morfológico (coloración de micelio y forma de esporas). La evaluación de los fungicidas se hizo mediante la determinación del EC50 (concentración de fungicida a la que el 50% de las esporas del hongo deja de germinar) en aislamientos de Imbabura, Carchi y Tungurahua; se encontró que los cinco fungicidas (Bravo, Mertec, Rovral, Tilt y Switch) utilizados para este experimento resultaron ser muy efectivos (EC50 <0.01 μg/ml) para el control del fitopatógeno. Los resultados de esta investigación pueden contribuir a establecer métodos eficientes para el control y prevención de Monilinia tanto en cultivos de durazno, como en otros frutales sensibles a este fitopatógeno.