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Análisis de Aceptabilidad de una infusión a base de jengibre (Zingiber officinale), ajo (Allium sativum L.) y limón (Citrus limón), con propiedades benéfica para la salud.
Autor
Villamarín Barreiro , Juan
Izquierdo Morán , Jhon
Espinoza Espinoza , Fernando
Rivera Troya , Dayaneth
Institución
Resumen
The research project was carried out in the laboratories of the Faculty of Agricultural Sciences of the Technical University of Babahoyo, in order to analyze the percentage of an infusion based on ginger (Zingiber officinale), garlic (Allium sativum L.) and lemon ( Citrus lemon), with beneficial health properties, establishing a process for the preparation of a powdered ginger, garlic and lemon, considering an organoleptic analysis system for the purpose of acceptability of the product for human consumption and with health benefits. This analysis was carried out through organoleptic analysis, with surveys carried out in the community of the Technical University of Babahoyo. As a result of this work, it was possible to verify a level of acceptability by the people who were part of the sensory panel, considering that the product has the levels of acceptance for consumption and adequate safety, the following results are detailed:Color of the finished product, 59.3% of the people surveyed rated I like it very much, 33.3% expressed I like it moderately and 7.4% designated I like it a little. Aroma of the finished product, 59.3% of the people surveyed rated I like it a lot, 37% express I like it moderately and 3.7% I designate I like it a little. Texture of the finished product, 63% of the people surveyed rated I like it very much, 26.6% expressed I like it moderately and 7.4% designated I like it a little. El proyecto de investigación se realizó en los laboratorios la Facultad de Ciencias agropecuarias de la Universidad Técnica de Babahoyo, con la finalidad de analizar el porcentaje de una infusión a base de jengibre (Zingiber officinale), ajo (Allium sativum L.) y limón (Citrus limón), con propiedades benéficas para la salud, estableciendo un proceso para la elaboración de un pulverizado de jengibre, ajo y limón, considerando un sistema de análisis organoléptico con fines de aceptabilidad del producto al consumo humano y con beneficios a la salud. Este análisis se realizó mediante análisis organolépticos, con encuestas realizadas en la comunidad de la Universidad Técnica de Babahoyo. Como resultado de este trabajo se pudo comprobar un nivel de aceptabilidad por parte de las personas que fueron parte del panel sensorial, considerando que el producto tiene los niveles de aceptación para el consumo e inocuidad adecuada se detallan los siguientes resultados:
Color del producto terminado, el 59.3 % de las personas encuestadas calificó me gusta mucho, el 33.3 % expreso me gusta moderadamente y el 7.4% designo me gusta poco. Aroma del producto terminado, el 59.3 % de las personas encuestadas calificó me gusta mucho, el 37 % expreso me gusta moderadamente y el 3.7 % designo me gusta poco. Textura del producto terminado, el 63 % de las personas encuestadas calificó me gusta mucho, el 26.6 % expreso me gusta moderadamente y el 7.4 % designo me gusta poco.