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Nursing actions staff in the prevention of malnutrition children under five years
Acciones de enfermería en la prevención de la desnutrición en niños menores de cinco años de edad
Autor
Paz Sánchez, Carlos
Toscano Ruiz, Fabián
Chuquimarca Chuquimarca, Rosario
Arbeláez Rodríguez, Gloria
Institución
Resumen
One of the main problems in public health is child malnutrition, which affects almost 80 percent of Ecuadorian families. The research presented will show that nursing professionals take as support the current public and regulatory policies for the nutrition of children in which they attend the Nicolás Infante Díaz health sub-center during the first half of 2018, in order to prevent health problems In the short and long term, such as obesity, diabetes, malnutrition, anemia, learning and behavior problems. The present study had to objective to determine the actions of nurses in the prevention of cases of malnutrition in children under five years old, through the actions carried out by mothers. The quantitative, descriptive and cross-sectional methodology was applied, with a total sample of 43 children with malnutrition, their mothers, the intervention of nursing staff in the case of nutrition. The nutritional status of children forms the basis of sustainable development and poverty reduction, so that nursing professionals in the educational and assistance role promote strategies for strengthening the care and knowledge necessary to improve eating habits. Conclusions: The nursing intervention is immersed in the process of nutritional training of the mothers of children under five years old without the intervention of age, schooling, accessibility of families. Uno de los principales problemas en salud pública es la desnutrición infantil, que afecta casi al 80 por ciento de las familias ecuatorianas. La investigación presentada demuestra que los profesionales de enfermería toman como apoyo las políticas públicas y normativas vigentes, para la nutrición de niños y niñas que asistieron al Subcentro de Salud “Nicolás Infante Díaz”, durante el segundo semestre del 2019, con el fin de prevenir problemas de salud a corto y largo plazo, como la obesidad, diabetes, desnutrición, anemia, problemas de aprendizaje y de conducta. El presente estudio tiene como objetivo determinar las acciones del personal de enfermería en la prevención de los casos de desnutrición en niños menores de cinco años, a través de las acciones que realizan las madres. Se aplicó la metodología cuantitativa, descriptiva y transversal, con una muestra total de 43 niños con desnutrición, sus madres de familia y la intervención del personal de enfermería frente a los casos de nutrición. El estado nutricional de los niños constituye la base del desarrollo sostenible y la reducción de la pobreza, por lo cual los profesionales de enfermería en el rol educativo y asistencial promueven estrategias para el fortalecimiento de los cuidados y conocimientos necesarios para mejorar los hábitos alimenticios. La intervención de enfermería está inmersa en el proceso de capacitación nutricional de las madres de los niños menores de cinco años sin que intervenga la edad, la escolaridad, la accesibilidad de las familias.