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Impacto de la pandemia COVID-19 en la malnutrición
Impacto de la pandemia COVID-19 en la malnutrición
Registro en:
10.56048/MQR20225.7.3.2023.1238-1257
Autor
Salazar-Merchán, Yulexi Johanna
Guevara-García, Axel Fabián
Castro-Jalca, Alexander Darío
Institución
Resumen
Malnutrition encompasses both excess (overweight and obesity) and deficit (malnutrition) in adequate caloric intake. Because of the pandemic, society faced financial and physical barriers to accessing nutritious food and a healthy diet. The objective of this research was to analyze the impact of the COVID-19 pandemic on malnutrition in the general population. The methodology was a descriptive narrative documentary design, obtaining information from scientific databases such as SciELO, PubMed, Redalyc, ScienceDirect and EBSCO Essentials. The results indicate that during the confinement there was greater consumption of flour-based products, processed foods, desserts and the number of meals and snacks per day increased. The prevalence of overweight was 24.44% and obesity 11.67%, being higher in people over 18 years. In patients hospitalized for COVID-19, malnutrition and the risk of malnutrition were common problems, weight loss was present in all of them, with adults over 60 years of age being more vulnerable. In conclusion, the COVID-19 pandemic had a significant impact on people's nutritional status, increasing the consumption of carbohydrates and daily meals during confinement, which has led to an increase in cases of overweight and obesity. The prevalence of these malnutrition states was highest in Chile and Mexico. Patients hospitalized for COVID-19 experienced malnutrition due to weight loss and negative effects on their health, caused by inflammation and gastrointestinal symptoms. La malnutrición abarca tanto el exceso (sobrepeso y obesidad) como el déficit (desnutrición) en la ingesta calórica adecuada. A causa de la pandemia, la sociedad enfrentó barreras financieras y físicas para acceder a alimentos nutritivos y una dieta saludable. El objetivo de esta investigación fue analizar el impacto de la pandemia COVID-19 en la malnutrición en la población general. La metodología fue de diseño documental narrativo de tipo descriptivo, obteniendo información de bases de datos científicas como SciELO, PubMed, Redalyc, ScienceDirect y EBSCO Essentials. Los resultados indican que durante el confinamiento hubo mayor consumo de productos a base de harina, alimentos procesados, postres y aumentó el número de comidas y snacks al día. La prevalencia de sobrepeso fue 24,44% y de obesidad 11,67%, siendo más altos en personas mayores de 18 años. En pacientes hospitalizados por COVID-19 la desnutrición y el riesgo de desnutrición fueron problemas comunes, la pérdida de peso estuvo presente en todos ellos siendo más vulnerables los adultos mayores de 60 años. En conclusión, la pandemia por COVID-19 tuvo un impacto significativo en el estado nutricional de las personas, aumentando durante el confinamiento el consumo de carbohidratos y comidas diarias, lo que ha llevado a un aumento en los casos de sobrepeso y obesidad. La prevalencia de estos estados de malnutrición fue más alta en Chile y México. Los pacientes hospitalizados por COVID-19 experimentaron desnutrición debido a la pérdida de peso y los efectos negativos en su salud, causados por la inflamación y los síntomas gastrointestinales.