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Helicobacter pylori infection in children, associated risk factors and prevalence.
Infección por Helicobacter pylori en población infantil, factores de riesgo asociados y prevalencia.
Registro en:
10.56048/MQR20225.7.1.2023.1267-1282
Autor
Fuentes López, Adriano Andrés
Ponce Lino, Luciana Zarina
Lucas Parrales, Elsa Noralma
Institución
Resumen
Helicobacter pylori infection affects 50% of the world population, and in children the prevalence varies; developed countries have the lowest incidence and transmission rates and developing countries have high rates of Helicobacter pylori infection, but worldwide the range varies depending on many factors, such as age, living conditions, socioeconomic factors, sanitary conditions and environmental factors, mainly hygiene. The aim of this research was to analyze Helicobacter pylori infection in children, risk factors and prevalence. A systematic review with qualitative design was carried out using Pubmed, Sciencedirect and Google Scholar databases, including articles published in the last five years. The results obtained in this research indicate that the worldwide prevalence is 34.95% in a sample of 18,0183 people; the prevalence is lower in developed countries and higher in underdeveloped countries; Incorrect hand hygiene routine, avoidance of hand washing before food intake, and failure to properly wash food before consumption are significant risk factors for Helicobacter pylori infection; the source of water and the type of food children consume are also important risk factors for infection; the most commonly reported symptoms are abdominal pain and peptic ulcer; there is evidence that increasing age is a positive risk factor for Helicobacter pylori infection. La infección por Helicobacter pylori afecta al 50% de la población mundial, y en niños la prevalencia varía; los países desarrollados tienen las tasas de incidencia y transmisión más bajas y los países en desarrollo tienen tasas altas de infección por Helicobacter pylori, pero a nivel mundial el rango varía dependiendo de muchos factores, como la edad, condiciones de vida, factores socioeconómicos, condiciones sanitarias y factores ambientales, principalmente la higiene. El objetivo de esta investigación fue analizar la infección por Helicobacter pylori en población infantil, factores de riesgo y prevalencia. Se realizó una revisión sistemática con diseño cualitativo, de las bases de datos de Pubmed, Sciencedirect y Google académico, se incluyeron artículos publicados en los últimos cinco años. Los resultados obtenidos en esta investigación señalan que la prevalencia mundial es de 34,95% en una muestra de 180183 personas; la prevalencia es más baja en los países desarrollados y más alta en países subdesarrollados; la rutina de higiene de manos incorrecta, evitar lavarse las manos antes de ingerir alimentos, así mismo, si no se lavan de forma correcta los alimentos antes de ser consumidos, son factores de riesgo significativos para contraer infección por Helicobacter pylori, la procedencia del agua y el tipo de comida que los niños consumen también son factores de riesgo importantes de la infección; los síntomas más comúnmente informados son dolor abdominal y úlcera péptica, existe evidencia de que el aumento de la edad es un factor de riesgo positivo para la infección por Helicobacter pylori.