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Evaluation of improved stoves CETA hybrid type, part of the program TERRENA earthly program in vulnerable communities in the department of Jinotega
Evaluación de cocinas mejoradas tipo CETA hibrida, dentro del marco del programa terrena, en comunidades vulnerables del departamento de Jinotega
Autor
Reyes Aguilera, Edwin Antonio
Medina Benavides, Iviss Onelia
Rodríguez Tinoco, Lesbia Lilieth
Institución
Resumen
The main objective of this research is to evaluate the improved stoves CETA Hybrid type, implemented in communities of Jinotega, its impacts on the lives of its users and the environment. It is a quantitative research, it is exploratory, descriptive and correlational. The study sample is probabilistic, 36 improved stoves and 36 families. The instruments used were: survey based on a structured questionnaire, controlled cooking test to measure the performance of the upgraded kitchen, equipment for measuring particles and carbon monoxide were installed. The results show that the improved stoves pollute less the interior of the houses than the traditional ones, due to the efficiency and design with chimney. The improved stoves consume less wood, less cooking time, decrease the respiratory diseases. The improved stoves without chimney pollute more than traditional ones. It is concluded that the use of these stoves is more efficient than traditional ones due to its design and greater concentration of heat in the combustion chamber, the less clear-cutting of forests and also due to the lack of follow up the project, most of these stoves are damaged.Keywords: Improved cook, carbon monoxide, particulate matter. El objetivo principal de esta investigación es evaluar las cocinas mejoradas tipo CETA Hibrida, implementadas en comunidades de Jinotega, sus impactos en las condiciones de vida de sus usuarios y el medio ambiente. Es una investigación cuantitativa según su enfoque, con un nivel de profundidad según su tipología: exploratoria, descriptiva y correlacional. La muestra del estudio es probabilístico, 36 cocinas mejoradas y 36 familias. Los instrumentos utilizados fueron: la encuesta basada en un cuestionario estructurado, prueba controlada de cocinado para medir el rendimiento de la cocina mejorada, se instalaron equipos de medición de partículas y monóxido de carbono. Los resultados obtenidos muestran que las cocinas mejoradas contaminan menos el interior de las viviendas que las cocinas tradicionales, debido a la eficiencia y al diseño con chimenea de las cocinas mejoradas, consumen menos leña, menor tiempo en la cocción, disminuyen las enfermedades respiratorias, las cocinas mejoradas sin chimenea contaminan más que las tradicionales. Se concluye que el uso de estas cocinas es más eficiente que las tradicionales debido a su diseño y mayor concentración de calor en la cámara de combustión, menor despale de bosques y además debido a no darle seguimiento al proyecto la mayoría de estas cocinas están deterioradas.Palabras claves: Cocinas mejoradas, monóxido de carbono, material particulado.