info:eu-repo/semantics/article
Innovation in the dairy sector (cheese) in the municipality of Matigüas
Innovación en el sector lácteo (queso) en el municipio de Matigüas
Registro en:
10.5377/reice.v7i13.8190
Autor
Bravo Pérez, Luis Gonzaga
Medina Díaz, Danilo Jair
Moreira, Isayana Jaasiel
Castro Luna, Danilo
Institución
Resumen
The article is based on a search of documentary information of secondary sources that allows to identify small and medium producers of milk in cheese production, until its distribution and commercialization, the innovation processes according to the size of the dairy company that corresponds. The results obtained in the research point to various factors and actions that are not being correctly implemented in the field of cheese production innovation, such as milk quality and financing but with the support of some entities and / or non-governmental organizations and of international developments have interacted in the territories that can be taken advantage of as Matiguas, however there is evidence of a weak productive structure in the cheese production innovation process, which requires more effort to produce a cheese with a high standard of quality and with a low cost. El artículo, se basa en una búsqueda de información documental de fuentes secundarias que permite identificar hacen pequeños y medianos productores de leche en la producción de queso, hasta su distribución y comercialización, los procesos innovación según el tamaño de empresa láctea que corresponda. Los resultados obtenidos en la investigación apuntan diversos factores y acciones que no se están implementando correctamente en el ámbito de innovación de producción de queso, como la calidad de la leche y el financiamiento pero que con apoyo de algunas entidades y/o organismos no gubernamentales y de desarrollos internacionales han interactuado en los territorios que bien se pueden sacar provecho como Matiguas, sin embargo se evidencia una débil estructura productiva en el proceso de innovación de producción de queso, el cual se requiere más empeño para lograr producir un queso con alto estándar de calidad y con un bajo costo.