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Hatching of brine shrimp eggs (Artemia franciscana Kellogg) in the laboratory of Universidad Nacional Agraria, Managua, Nicaragua
Eclosión de huevos de artemia (Artemia franciscana Kellogg) a nivel de laboratorio en la Universidad Nacional Agraria, Managua, Nicaragua
Autor
Reyes Flores, Francisco
María Reyes, Rosa
Salgado, Heraldo
Cornejo, Harvin
Institución
Resumen
In the study of hatching of Artemia franciscana at laboratory level, aimed to determine the type of treatment that fits laboratory conditions giving good results for hatching the brine shrimp, Artemia (Artemia franciscana Kellogg). The methodology consisted of data collection in the laboratory evaluated by the following treatments: Taking pH; Taking temperature; Salinity; Survivorship measurement. Once established the study proceeded to put the egg of Artemia, which began to hatch iu 48 hours to start the process eclosivo crustacean. Management that was applied in the study consisted of taking data of temperature and pH to track and monitor the hatching of Artemia and control feed consisting base diet pill alga Spirulina maxima crushed. According to statistical analysis using methodology DUNCAN, Pearson correlation and processed in the INFOSTAT statistical program indicate that the best hatching was recorded in treatment D with 65.40% giving guidelines to be the treatment best adapted to the conditions of laboratory. The survival of other treatments is positive and adaptable to laboratory conditions where it is advisable to use containers with larger capacity water storage. It is recommended for future crops Artemia can carry out the management and implemented in the Laboratory of Biological Sciences of the National Agricultural University for higher performance in the survival of the study, and continue to provide information to the emergence of this crustacean food option for the low impact fishing producers in the country. En el estudio de eclosión de Artemia franciscana a nivel de laboratorio, tuvo como objetivo determinar el tipo de tratamiento que se adapta a condiciones de laboratorio brindando buenos resultados para la eclosión del crustáceo Artemia (Artemia franciscana Kellogg). La metodología utilizada consistió en la toma de datos en el laboratorio evaluando los siguientes tratamientos: Toma de pH; Toma de temperatura; Salinidad y Medición de Sobrevivencia. Una vez establecido el ensayo se procedió a colocar los huevo de Artemia, dejándolos por un periodo de 48 horas para iniciar el proceso eclosivo del crustáceo. El manejo que se aplicó en el estudio consistió en tomar datos de temperatura y del pH para llevar un control y seguimiento a la eclosión de Artemia; así como el control de la alimentación a base de una dieta de pastilla de alga Spirulina máxima triturada. De acuerdo al análisis estadístico realizado con metodología de DUNCAN, correlación de Pearson y procesado en el programa estadístico INFOSTAT indican que la mejor eclosión se registró en el tratamiento D con un 65.40 % dando pautas de ser el tratamiento que mejor se adaptó a las condiciones de laboratorio. La sobrevivencia de los otros tratamientos es positiva y adaptable a condiciones de laboratorio donde es recomendable utilizar recipientes con mayor capacidad de almacenamiento de agua. Recomendándose para futuros cultivos de Artemia llevar a cabo el manejo ya implementado en el Laboratorio de Ciencias Biológicas de la Universidad Nacional Agraria para un mayor rendimiento en la sobrevivencia del estudio y seguir proporcionando información para la eclosión de dicho crustáceo que representa una opción alimenticia de bajo impacto a productores pesqueros del país.