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In vitro evaluation of Hypocreales fungi for the control of Pratylenchus ssp, Scutellonema ssp and Helicotylenchus ssp
Evaluación in vitro de hongos Hypocreales para el control de Pratylenchus ssp, Scutellonema ssp y Helicotylenchus ssp
Registro en:
10.5377/ruc.v29i02.15253
Autor
Castillo-Arévalo, Trinidad
Institución
Resumen
This research was carried out with the objective of evaluating the biological effectiveness of Hypocreales microorganisms, in the same way as the Oxamyl molecule, for the control of nematodes, a hidden enemy in Musaceae crops. For this purpose, a laboratory experiment (in vitro) was carried out in which phytonematodes (Pratylenchus ssp, Scutellonema ssp, and Helicotylenchus ssp) were subjected to entomopathogenic fungal mortality. Nematode populations were established with Spirulina-enriched oat flakes in 90 x 14 mm plastic Petri dishes with 0.3 g of oat flakes and 5 mL of distilled water. 0.5 g of Spirulina was used in the medium. According to the established criteria, the Hypocreales strains: Trichoderma sp, Paecelomices sp, and Trichoderma plus Paecelomices showed nematicidal activity in the same way as the chemical. The results show that the evaluated strains of Hypocreales fungi indicated good potential for the control of different stages of Pratylenchus ssp, Scutellonema ssp, and Helicotylenchus, it was possible to determine the mortality and parasitization of the nematodes in the evaluated strains. These data demonstrate that the cyanobacterium Spirulina sp allows these nematodes to cover their nutritional requirements in vitro.
Esta investigación se realizó con el objetivo de valorar la efectividad biológica de microorganismos Hypocreales, de la misma forma que la molécula Oxamil, para el control de nematodos, enemigo oculto en los cultivos de musáceas. Para ello se efectuó un experimento en laboratorio (in vitro) en el que se sometió Fitonematodos (Pratylenchus ssp, Scutellonema ssp y Helicotylenchus ssp) valorando la mortalidad de hongos entomopatógenos. Las poblaciones de nematodos fueron establecidas con hojuelas de avena enriquecido con Spirulina, en platos Petri de plástico de 90 x 14 mm con 0.3 g de hojuela de avena y 5 mL de agua destilada. Se utilizaron 0.5 g de Spirulina en el medio. Según los criterios establecidos, las cepas de Hypocreales: Trichoderma sp, Paecelomices sp, Trichoderma más Paecelomices mostraron actividad nematicida de la misma forma que el químico. Los resultados muestran que las cepas evaluadas de hongos Hypocreales indicaron buen potencial para el control de diferentes estadios de Pratylenchus ssp, Scutellonema ssp y Helicotylenchus, se logró determinar la mortalidad y parasitación de los nematodos en las cepas evaluadas. Estos datos demuestran que la cianobacteria Spirulina sp. hace que estos nematodos puedan cubrir los requerimientos nutritivos in vitro