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Impact and biorefinery opportunities for agricultural waste of the cultivation of pineapple (Ananas comosus) in Costa Rica
Impacto y oportunidades de biorrefinería de los desechos agrícolas del cultivo de piña (Ananas comosus) en Costa Rica
Registro en:
10.22458/urj.v10i2.2059
Autor
Hernández Chaverri, Rodolfo Antonio
Prado Barragán, Lilia Arely
Institución
Resumen
Costa Rica is the world's leading exporter of fresh pineapple (Ananas comosus); associated with the pineapple's agricultural production, comes the issue of agricultural waste and the interest in pineapple stubble as the main discarding material. We estimated the biomass that is generated from pineapple stubble, the costs associated with field management and identified the current treatment that this waste is given; as well as an initial analysis of strengths, weaknesses, opportunities and threats. It is estimated that the biomass of pineapple stubble for 43 000Ha of current crop is 4,282 x 106 tons/year on a wet basis (640 thousand ton/year dry base). The associated costs for management in the pineapple stubble field range between US$ 1 000 and US$ 2 500 by hectare, depending on the type of management; dry (chemical drying with Paraquat) or green handling (crushing of the green plant) and its incorporation into the ground. Within the economy of export of agricultural products is the second largest, behind the banana, since more than US$ 900 million are exposed annually (2017), which makes it possible to add another biomass, such as banana, coffee, oil palm and forest products, to the development of a bioenergy and bio manufacturing industry. It is important that the biorefinery processes are integrated into industrial ecology models or circular economy, to minimize the production of greenhouse gases and allow food security in the regions, with the aim of achieving the objectives of sustainable development. Costa Rica es el principal exportador mundial de piña fresca (Ananas comosus); asociado a la producción agrícola de la piña, viene el tema de los residuos agrícolas y el interés en el rastrojo de piña como principal material de descarte. Hicimos una estimación de la biomasa que se genera de rastrojo de piña, los costos asociados con el manejo en campo e identificamos el tratamiento actual que se da a este residuo; además de un análisis inicial de fortalezas, debilidades, oportunidades y amenazas. Estimamos que la biomasa de rastrojo de piña para 43 000Ha actuales de cultivo es de 4,282 x 106 ton/año en base húmeda (640 mil ton/año base seca). Los costos asociados para la gestión en el campo del rastrojo de piña oscilan entre US$ 1 000 y US$ 2 500 por hectárea, dependiendo del tipo de manejo; en seco (secado químico con Paraquat) o manejo en verde (trituración de la planta verde) y su incorporación al terreno. Dentro de la economía de exportación de productos agrícolas es la segunda mayor, detrás del banano, ya que se exportan más de US$ 900 millones al año (2017), lo cual hace que existan oportunidades de mejora en el manejo y aprovechamiento de esta biomasa, y se deba valorar el estudio a mayor profundidad del desarrollo de un proceso de biorrefinería para la obtención de productos de mayor valor agregado como biocombustibles, energía, biomoléculas, entre otros. Es importante que los procesos de biorrefinería que se propongan se integren en modelos de ecología industrial o economía circular, para minimizar la producción de gases de efecto invernadero y permitir la seguridad alimentaria en las regiones, con la finalidad de alcanzar los objetivos del desarrollo sostenible.