info:eu-repo/semantics/article
Cladode size and rooting biostimulants evaluation for the propagation of dragon fruit
Evaluación de tamaño de cladodios y bio-estimulantes de enraizamiento para la propagación de pitahaya
Registro en:
10.15517/rac.v45i2.47765
Autor
Garbanzo León, Gabriel
Vega Villalobos, Edgar V.
Rodríguez Cisneros, Jocelyn
Urbina Briceño, Cesar
Lázaro Rojas, Wendy
Alvarado Jara, Karla
Barrientos Bolaños, Ronald
Duarte Ortíz, Krissia
Mora Prendas, Jairo
Trujillo Olivas, Victor
Rojas Varela, Joselyn
Institución
Resumen
Introduction. Dragon fruit, which belongs to the cactacea family, is an exotic fruit with multiple gastronomic and nutraceutical uses, and has been consumed since pre-Columbian times. In Costa Rica its consumption is not traditional and commercial cultivation is not well known by farmers, thus it is necessary to stimulate interest as an alternative and economically profitable crop, mainly for the Chorotega and Central Pacific region. Objective. To evaluate the effect of different cladode sizes and natural solutions (biostimulants) on growth, root development and shoots. Material and methods. The experiment was conducted at the Santa Cruz Experimental Farm of the University of Costa Rica, during 2016 and 2017. Two experiments were developed; in the first, 40 cm cladodes were used under three natural solutions (green coconut water, mature coconut water, and lentil extract) at concentrations of 150, 300 and 600 ml.L-1. In the second, cladode size between 20 and 110 cm was evaluated. All cladodes were sown for 60 days in nursery bags (2 L) and then length and width of the shoots, length and number of roots, dry and fresh weight of roots, and the allometric measurement “LxA” were measured. Results. The solution with mature coconut water at 300 and 600 ml.L-1 showed 8 cm longer shoots than the control, while green coconut water at 300 ml.L-1 showed the highest dry and fresh root weight. Likewise, it was shown that a larger cladode size presents greater shoots. Conclusion. Cladode size of 400 cm2 in LxA (> 60 cm) guarantee the best development of the asexual seed and cladodes with an area of 200 – 400 cm2 (≈ 30 - 60 cm) are of medium quality.
Introducción. La pitahaya, que pertenece a la familia de las cactáceas, es una fruta exótica de múltiples usos gastronómicos y nutracéuticos, y se consume desde tiempos precolombinos. En Costa Rica su consumo no es tradicional y el cultivo comercial no es muy conocido por los agricultores, por lo que es necesario estimular el interés como cultivo alternativo y económicamente rentable principalmente para la región Chorotega y Región Pacífico Central. Objetivo. Evaluar el efecto de diferentes tamaños de cladodios y soluciones naturales (bioestimulantes), sobre el crecimiento, desarrollo de raíces y brotes. Materiales y métodos. El experimento se desarrolló en la Finca Experimental de Santa Cruz de la Universidad de Costa Rica, durante 2016 – 2017. Se desarrollaron dos experimentos; en el primero se utilizaron cladodios de 40 cm bajo tres soluciones naturales (agua de pipa, coco y lentejas) a concentraciones de 150, 300 y 600 ml.L-1. En el segundo, se evaluó el tamaño de los cladodios entre los 20 y 110 cm. Todos los cladodios se sembraron durante 60 días en bolsas de vivero (2 L) y luego se midió el largo y ancho del brote, longitud y número de raíces, peso seco y fresco de raíces, y la medida alométrica “LxA”. Resultados. La solución con agua de coco a 300 y 600 ml.L-1 mostró 8 cm más de longitud del brote que el testigo, mientras que el agua de pipa a 300 ml.L-1 evidenció el mayor peso seco y fresco de las raíces. Asimismo, se demostró que a un mayor tamaño del cladodio se presenta una mayor brotación. Conclusión. Tamaños de cladodios de 400 cm2 en LxA (> 60 cm) garantiza el mejor desarrollo de la semilla asexual y los cladodios que presenten un área de 200 y 400 cm2 (≈ 30 - 60 cm) son de calidad media.