info:eu-repo/semantics/article
Factors that affect the quality of Kikuyu grass silage (Cenchrus clandestinus)
Factores que afectan la calidad del ensilaje de pasto Kikuyo (Cenchrus clandestinus)
Registro en:
10.15517/am.2023.53394
Autor
Avellaneda-Avellaneda, Yesid
Castillo-Sierra, Javier
Mancipe-Muñoz, Edgar A.
Vargas-Martínez, Juan de J
Institución
Resumen
Introduction. Supply of Kikuyu grass silage allows reducing the seasonality of dairy production, but it is necessary to evaluate the factors that affect the silage process to obtain a product that maintains a quality similar to that of fresh forage. Objective. To evaluate the effect of the regrowth period, the chop length, the wilting time, and the use of additives on the quality of Kikuyu grass silage. Materials and methods. Assay was carried out in Mosquera, Colombia, during 2020. The effect of regrowth age (28, 42 and 70 days), chopping size (1.5 cm, 3.0 cm and whole plant), airing time (0 and 6 hours) and the use of additives (crude glycerin and lactic acid bacteria (LAB)) on the chemical composition, in situ digestibility of the dry matter (ISDMD), pH dynamics, the concentration of volatile fatty acid (VFA), losses, and organoleptic quality were evaluated. The information was analyzed using a completely randomized design with a factorial arrangement. Results. Nutritional quality was reduced (p<0,05) crude protein, digestibility and energy and increased cell wall and dry matter (DM) increased (p<0,05) with use of Kikuyu grass with 70 days of regrowth. The use of additives reduced (p<0,05) the final pH of the silage from the grass harvested at 70 days of regrowth. Small chopping or the inclusion of crude glycerin in the whole plant increased (p<0,05) the ISDMD. The use of additives reduced (p<0,05) the final pH of silage made with the whole plant. The wilting process increased (p<0,05) the DM but reduced (p<0,05) the crude protein (CP) and lactic acid and increased (p<0,05) the final pH. Conclusion. The use of immature forages, with small particle lengths and without wilting, improved the quality of Kikuyu grass silage. Use of mature forages requires the application of additives. Introducción. La oferta de ensilaje de pasto Kikuyo permite reducir la estacionalidad de la producción láctea, pero es necesario evaluar los factores que afectan el proceso de ensilado para mantener una calidad similar a la del forraje fresco. Objetivo. Evaluar el efecto de la edad de rebrote, el tamaño del picado, el tiempo de oreo con el uso de aditivos sobre la calidad del ensilaje de pasto Kikuyo. Materiales y métodos. El estudio se realizó en Mosquera, Colombia, durante el 2020. Se evaluó el efecto de la edad de rebrote (28, 42 y 70 días), el tamaño de picado (1,5 cm, 3,0 cm y planta completa), tiempo de oreo (0 y 6 h) y uso de aditivos (glicerina cruda y bacterias ácido lácticas (BAL)) sobre la composición química, digestibilidad in situ de la materia seca (DISMS), dinámica del pH, perfil de ácidos grasos volátiles (AGV’s), pérdidas de materia seca y calidad organoléptica. La información se analizó como un diseño completamente al azar con arreglo factorial. Resultados. El uso de pasto Kikuyo de 70 días de rebrote redujo (p<0,05) la proteína cruda, la digestibilidad y la energía, y aumentó la pared celular y la materia seca (MS) del ensilaje. La utilización de aditivos redujo (p<0,05) el pH final del pasto maduro. El picado pequeño o la inclusión de glicerina cruda en la planta completa incrementaron (p<0,05) la DISMS. El uso de aditivos redujo (p<0,05) el pH final del ensilaje elaborado con la planta completa. El oreo previo al empaque incrementó (p<0,05) la MS, pero redujo (p<0,05) la proteína cruda (PC) y ácido láctico e incrementó (p<0,05) el pH final. Conclusión. El uso de forrajes tiernos, el picado pequeño y el embolsado en fresco mejoraron la calidad del ensilaje de pasto Kikuyo. El uso de forrajes maduros requiere la aplicación de aditivos.