info:eu-repo/semantics/article
Energetic and proteic characterization of prime sources of animal origin used in the formulation of a balanced feed for dairy cattle.
Caracterización energética y proteica de materias primas de origen animal empleadas en la formulación de alimentos balanceados para vacas lecheras.
Registro en:
10.15517/am.v16i2.11872
Autor
Boschini-Figueroa, Carlos
Elizondo-Salazar, Jorge Alberto
Institución
Resumen
The kinetics of ruminaldegradation of dry matter, crude protein and ether extract weredetermined for fish, meat and bone, and poultry meals. Thesemeals of animal origin showed characteristics proper of thespecies of origin, not only in the soluble fraction but also inthe rates of ruminal degradability of the potentially degradablefraction. Based on the results of degradation after 48 hours ofruminal incubation, the true digestible contents of the proteinand the digested ether extract were determined biologically,making the measurement of the total digestible nutrients, andthe concentration and net rate of digestible energy and feed,more precise than determinations by chemical methods. Theconcentrations of energy for milk production was 2.02, 1.66,and 2.60 Mcals/kg for fish, meat and bone, and poultry meals,respectively. The fraction of soluble protein (A) was high infish meal (75.29%), intermediate in meat and bone (46.83%),and low in poultry (25.75%), with a degradable fraction (B) of10.62, 27.66, and 42.06%, along with an insoluble fraction (C)of 14.09, 25.51, and 32.19%, respectively. The degradedprotein in the rumen was 83.23, 66.25, and 51.98% in thesame order cited above. The contents of crude proteineffectively retained by the animals during the whole digestiveprocess were 53.29, 51.86, and 42.05% for fish, meat andbone and poultry meals, respectively. Se determinóla cinética de la degradación ruminal de la materia seca, laproteína cruda y el extracto etéreo en las harinas de pescado,carne y hueso y tortave. Con base en los resultados de degradacióna 48 horas de incubación ruminal, se determinó enforma biológica los contenidos digeribles reales de la proteínay grasa digerida, haciendo más precisa la medición del totalde nutrientes digeribles y los valores de energía digestibley neta de los alimentos que por el método químico. Los valoresde energía neta para producción fueron de 2,02, 1,66 y2,60 Mcals/kg en la harina de pescado, harina de carne y huesoy la tortave, respectivamente. La fracción de proteína soluble(A) fue alta en la harina de pescado (75,29%), media enla harina de carne y hueso (46,83%) y más baja en la harinade tortave (25,75%), con una fracción degradable (B) de10,62, 27,66 y 42,06%; así como una fracción insoluble (C)de 14,09, 25,51, y 32,19%, respectivamente. La proteína degradadaen el rumen fue de 83,23, 66,25 y 51,98%, en el mismoorden de presentación anterior. Los contenidos de proteínacruda efectivamente retenida por el animal durante elproceso de digestión total, fueron de 53,29, 51,86 y 42,05%para la harina de pescado, harina de carne y hueso y la harinade tortave.