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Estacionalidad de parásitos y bacterias intestinales en hortalizas que se consumen crudas en Costa Rica
Estacionalidad de parásitos y bacterias intestinales en hortalizas que se consumen crudas en Costa Rica
Autor
Monge, Rafael
Chinchilla, Misael
Reyes, Liliana
Institución
Resumen
In Costa Rica, a total of 640 samples from eight different vegetables used for raw consumption, were anaIyzed for the presence of intestinal parasites and fecal coliforms. Eighty samples of each vegetable were analyzed, forty during the dry season and for ty in the rainy. A greater, but unsignificant (p> 0.05) level of fecal coliforms was found during the dry season. Levels of Eseheriehia eoli, were higher (p< 0.05) during the dry season in lettuce (Latuea sativa) and cilantro (Coleandrum sativum) leaves. Cysts of Endolimax nana, Entamoeba eoli, Entamoeba histolytiea, Giardia intestínalis and Crypto-sporidium sp. were found in al! vegetables. The greater percentage of positive samples was found during the dry season, although these relation was only corroborated (p< 0.05) in radish (Raphanus sativus) and cHantro leaves. Only lettuce and ciJantro levels showed a positive linear correlation (p< 0.05) between occurrences of intestinal parasites and fecal coliforms. Se estudió la presencia de parásitos intestinales y bacterias del grupo colifonue en 640 muestras de las hortalizas que habitualmente se consumen crudas en el valle central de Costa Rica. Durante la estación seca los niveles de colifonues fecales fueron mayores; sin embargo no se encontró una diferencia significativa (p>0.05) con respecto a la estación lluviosa. Una situación similar se evidenció con los niveles de Eseheriehia eoli, no obstante estos aumentaron significativamente (p<0.05) durante la época seca en lechuga (Latuea sativa) y hojas de culantro (Coleandrum sativum). Formas quísticas de Endolimax nana, Entamoeba eoti, Entamoeba histolytica. Giardia intestinatis y Cryptosporidium sp. se hallaron en las ocho hortalizas incluidas en el estudio. La presencia de parásitos fue mayor durante la estación seca, aunque esto sólo se corroboró (Pearson p<0.05) en el rábano (Raphanus sativus) y las hojas de culantro. La existencia de una relación lineal positiva entre la presencia de parásitos intestinales, colifonues fecales y Escherichia coli solo se confinuó (Pearson p<0.05) en la raíz de culantro y lechuga