Orchid bees as bio-indicators for organic coffee farms in Costa Rica: Does farm size affect their abundance?

dc.creatorHedström, Ingemar
dc.creatorDenzel, Andrew
dc.creatorOwens, Gareth
dc.date2006-09-01
dc.date.accessioned2023-08-03T17:49:26Z
dc.date.available2023-08-03T17:49:26Z
dc.identifierhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/14075
dc.identifier10.15517/rbt.v54i3.14075
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7897083
dc.descriptionThe potential of Euglossini bees, especially Euglossa, as biological indicators of organic vs non organic coffee farms was studied in Atenas and San Isidro, Alajuela, Costa Rica using 1.8-cineole as lure. Observations were made for three days at each of four farms and complemented with data from a year of obsevations. Orchid bees were in greater abundance in the organic farms (t-Student test). However, lower abundances suggest that an organic farm may be negatively affected by the proximity of non-organic farms, depending on its size and distance. Orchid bees may be indicators of organic coffee farms.en-US
dc.descriptionPor un año estudiamos las abejas de la tribu Euglossini (abejas de las orquídeas, especialmente el género Euglossa) en Atenas y San Isidro, Alajuela, Costa Rica, para identificar su potencial como bioindicadoras de fincas orgánicas y fincas "convencionales" de café. Usamos como atrayente aceite de eucalipto (1.8-cineole). Las abejas son más abundantes en las fincas de café orgánico (t-Student). Sin embargo, el relativamente bajo número de abejas en la menor de las dos fincas orgánicas sugiere que el tamaño de una finca orgánica y la proximidad a las fincas convencionales, podrían tener efectos negativos en la orgánica. Estas abejas podrían servir como bioindicadores de fincas orgánicas.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaen-US
dc.relationhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/14075/13372
dc.relationhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/14075/13373
dc.rightsDerechos de autor 2006 Revista de Biología Tropicales-ES
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0es-ES
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 54 No. 3 (2006): Volume 54 – Regular number 3 – September 2006; 965–969en-US
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 54 Núm. 3 (2006): Volumen 54 – Número regular 3 – Setiembre 2006; 965–969es-ES
dc.sourceRevista Biología Tropical; Vol. 54 N.º 3 (2006): Volumen 54 – Número regular 3 – Setiembre 2006; 965–969pt-PT
dc.source2215-2075
dc.source0034-7744
dc.source10.15517/rbt.v54i3
dc.titleOrchid bees as bio-indicators for organic coffee farms in Costa Rica: Does farm size affect their abundance?en-US
dc.titleOrchid bees as bio-indicators for organic coffee farms in Costa Rica: Does farm size affect their abundance?es-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArticleen-US


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