Dieta y disponibilidad de forraje del venado cola blanca Odocoileus virginianus thomasi (Artiodactyla: Cervidae) en un campo experimental de Campeche, México

dc.creatorGranados Rivera, Lorenzo Danilo
dc.creatorTarango, Luis
dc.creatorOlmos, Genaro
dc.creatorPalacio, Jorge
dc.creatorClemente, Fernando
dc.creatorMendoza, Germán
dc.date2014-07-05
dc.date.accessioned2023-08-03T17:46:03Z
dc.date.available2023-08-03T17:46:03Z
dc.identifierhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/9853
dc.identifier10.15517/rbt.v62i2.9853
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7896695
dc.descriptionIn Campeche state, a total of 122 Wildlife Conservation and Management Units have been recently conformed. In these units, eventhough the white tailed deer Odocoileus virginianus thomasi is a game species, no studies on the diet of this species have been undertaken. The objectives of this work were to estimate the botanical composition of the diet and its seasonal change, to determine forage availability, carrying capacity and stocking rate of O. virginianus thomasi. The study was conducted in the experimental unit of Colegio de Postgraduados in Campeche, Mexico, from October 2010 to May 2012. The diet was determined through microhistological analyses of the white tailed deer feces by the use of reference material. Forage availability was determined through the Adelaide´s method; the stocking rate, using the grazing pressure factor; and carrying capacity considering forage availability and 35% of utilization efficiency. In this experimental unit, the deer diet included 40 species belonging to15 families. The highest species richness ocurred during the rainy season with 29 species. However, deers preferred shrubs during all seasons of the year, and herbaceous species during the rainy season. The diet composition, forage availability, carrying capacity and stocking rate varied throughout the year. Carrying capacity ranged from 0.04 to 1.08deer/ha. Additional studies are required to detail about the composition of the diet, habitat availability and use throughout its geographical range, and to detail on nutritional and health aspects.en-US
dc.descriptionEn Campeche, México no existen estudios de la dieta de Odocoileus virginianus thomasi; a pesar de la existencia de 122 Unidades de Manejo para la Conservación de la Vida Silvestre (UMAS) en donde se realiza aprovechamiento del venado cola blanca. Los objetivos del trabajo fueron conocer la composición botánica de la dieta y su cambio estacional, la disponibilidad de forraje, la capacidad de carga y carga animal de O. virginianus thomasi. El trabajo se realizó de octubre 2010 a mayo 2012 en el Campo Experimental del Colegio de Postgraduados en Campeche, México. La composición de la dieta se determinó mediante el análisis de heces de venado y material de referencia con la técnica microhistológica; la disponibilidad de forraje se estimó con el método de Adelaide; la capacidad de carga utilizando la presión de pastoreo y la carga animal considerando el forraje disponible y 35% de eficiencia de utilización. La dieta incluyó 40 especies de 15 familias. La riqueza de especies más alta fue de 29 especies en la época de lluvia; las arbustivas fueron preferidas en las tres épocas del año y las herbáceas en la época de lluvia. La composición de la dieta, disponibilidad de forraje, la capacidad de carga y carga animal variaron a través del año. La capacidad de carga fluctuó entre 0.04 a 1.08 venados/ha.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaen-US
dc.relationhttps://revistas.ucr.ac.cr/index.php/rbt/article/view/9853/12891
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 62 No. 2 (2014): Volume 62 – Regular number 2 – June 2014; 699-710en-US
dc.sourceRevista de Biología Tropical; Vol. 62 Núm. 2 (2014): Volumen 62 – Número regular 2 – Junio 2014; 699-710es-ES
dc.sourceRevista Biología Tropical; Vol. 62 N.º 2 (2014): Volumen 62 – Número regular 2 – Junio 2014; 699-710pt-PT
dc.source2215-2075
dc.source0034-7744
dc.source10.15517/rbt.v62i2
dc.subjectcarrying capacityen-US
dc.subjectstocking rateen-US
dc.subjectseasonal variationen-US
dc.subjecttropical habitaten-US
dc.subjectfood habitsen-US
dc.subjectmicrohistological analysisen-US
dc.subjectcapacidad de cargaes-ES
dc.subjectcarga animales-ES
dc.subjectvariación estacionales-ES
dc.subjecthábitat tropicales-ES
dc.subjecthábitos alimenticioses-ES
dc.subjectanálisis microhistológicoes-ES
dc.titleForage use and availability for the white tailed deer Odocoileus virginianus thomasi (Artiodactyla: Cervidae) in an experimental unit of Campeche, Mexicoen-US
dc.titleDieta y disponibilidad de forraje del venado cola blanca Odocoileus virginianus thomasi (Artiodactyla: Cervidae) en un campo experimental de Campeche, Méxicoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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