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Profile of competences and battery of psychodiagnostic techniques for the selection of the gastronomic dependent position. A case study
Perfil de competencias y batería de técnicas psicodiagnósticas para la selección del cargo dependiente gastronómico. Estudio de caso
Registro en:
10.15517/wl.v16i1.46859
Autor
Medina Macías, Arianne
Cabrera Lorenzo, Gabriela
González Borrego, Yaily Fabia
Institución
Resumen
The human capital management model by competencies is used in a large number of Cuban organizations. Its basis lies in the skill profile of the position; For this reason, this is one of the most frequent demands that are made to the Faculty of Psychology in its pre-professional practices of Labor and Organizational Psychology. It is to this that the results of the present investigation pay tribute. The objective is to design a competency profile for the "gastronomic clerk" (DA) position of a gastronomic services cooperative, from which a proposal for a battery of techniques is prepared for the selection of personnel in the position in question. The qualitative methodology is used with a phenomenological design. The following techniques were used: documentary analysis, general organization guide, questionnaire, activity diary, semi-structured interviews and the minidelphi method. Three main results were obtained: first, beneficial and harmful working conditions for the performance of the position; second, the competency profile of the position made up of five key competencies: teamwork, technical mastery of gastronomy, ethical behavior, interpersonal communication and service orientation. Thirdly, the battery of psychodiagnostic techniques made up of: semi-structured interview, Rotter's Locus of Control and two simulation techniques. El modelo de gestión del capital humano por competencias se emplea en un gran número de organizaciones cubanas. Su base radica en el perfil de competencias del cargo; es esta una de las demandas más frecuentes a la Facultad de Psicología en sus prácticas preprofesionales de Psicología Laboral y Organizacional. A esto tributan los resultados de la presente investigación. El objetivo es diseñar un perfil de competencias del cargo “dependiente gastronómico” (DA) de una cooperativa de servicios gastronómicos, a partir del cual se elabora una propuesta de batería de técnicas para la selección de personal en el cargo en cuestión. Se emplea la metodología cualitativa con un diseño fenomenológico. Se utilizaron como técnicas: análisis documental, guía general de la organización, cuestionario, diario de actividades, entrevistas semiestructuradas y el método minidelphi. Resultados: en primer lugar, las condiciones laborales beneficiosas y nocivas para el desempeño en el cargo; en segundo lugar, el perfil de competencias del cargo conformado por cinco competencias clave: trabajo en equipo, dominio técnico de la gastronomía, comportamiento ético, comunicación interpersonal y orientación al servicio y en tercer lugar, la batería de técnicas psicodiagnósticas integrada por: entrevista semiestructurada, Locus de Control de Rotter y dos técnicas de simulación.