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EVALUACION DE LOS NIVELES DE CONTAMINACION POR RESIDUOS DE PLAGUICIDAS ORGANOCLORADOS EN SEDIMIENTO Y PECES, DE LA PRESA DE AGUAMILPA, NAYARIT, MEXICO
Autor
ARANGURE ZUÑIGA, FRANCISCO JULIAN
ZAMBRANO CARDENAS, ROSA MARIA
GONZALEZ TORRES, LIBORIO
ROBLEDO MARENCO, MARIA DE LOURDES
Institución
Resumen
In the present study, sediment and fishes samples; tilapia (Oreochromis aureus), lobina (Micropterus salmoides), bagre (Ictalurus punctatus), carp (Cyprinus carpio) and palacha (Dorosoma smithi), collected from the reservoir from the Hydroelectric Aguamilpa, Nayarit, Mexico, were analyzed of some organochlorine pesticides residues and their metabolites and also it determined the amount of organic matter. By the great agricultural activity and fishing that is self-practical in this reservoir. The organochlorine compounds in sediment and fishes, were extracted hexane in a soxhlet system and the identified and quantified by gas chromatography using electron capture detector. For the previous, eight sampling sites were selected in the area for investigation along the reservoir. Fishes and recent superficial sediment were collected in June (dry season) and September (rain season) in 2004. The following pesticides were identified in the sediment, alpha-HCH, beta-HCH, gamma-HCH, delta-HCH, p,p’-DDD, p,p’-DDE, heptachlor, heptachlor epoxide, aldrin, dieldrin, endosulfan I, endosulfan sulphate, endrin and endrin aldehyde. It is important to note that range of alpha-HCH 1.06 to 6.38, endosulfán I 1.84 to 21.23, endrín 1.07 to 3.63 and p,p’-DDE 0.30 to 2.25, ng g-1 dry weight, respectively. The concentrations of HCH’s (sum of alpha, beta, gamma and delta, isomers) ranged from 4.44 a 19.37, ng g-1 dry weight. The HCH’s detected in de sediment samples were mainly alphaHCH (>90% of HCH’s), followed by beta-HCH, gamma-HCH and delta-HCH. In the steak fishes were detected in greater numbers: alpha-HCH (0.23), beta-HCH (5.35), aldrin (4.95), heptachlor epoxide (1.11), endosulfan I (5.98), endosulfan II (7.58), endrin (6.07), endrín aldehyde (8.24), dieldrín (6.83), p,p’-DDD (3.5O), p,p’-DDT (1.10), ng g-1 dry weight. Nevertheless, levels of organochlorine pesticide in fish steak were lower than the Food and Drug Administration (FDA) maximun permissible limits. En el presente estudio se recolectaron muestras de sedimento y peces; tilapia (Oreochromis aureus), lobina (Micropterus salmoides), bagre (Ictalurus punctatus), carpa (Cyprinus carpio) y palacha (Dorosoma smithi). Estas muestras fueron analizadas para determinar la contaminación por plaguicidas organoclorados y sus metabolitos; así como la cantidad de materia orgánica en sedimento, en el embalse de la Presa Hidroeléctrica Aguamilpa, Nayarit, México, debido a la actividad agrícola y pesquera que se práctica en su cuenca. Los compuestos organoclorados fueron extraídos mediante sistema soxhlet, la identificación y cuantificación, de estos plaguicidas, se realizó por cromatografía de gases con detector de captura de electrones. Se realizaron dos muestreos, uno en periodo de estiaje (junio) y otro en periodo de lluvia (septiembre), del año 2004. Los plaguicidas identificados en sedimento fueron alfa-HCH, beta-HCH, gamma-HCH, delta-HCH, p,p’-DDE, p,p’-DDD, heptacloro, heptacloro epóxido, aldrín, dieldrín, endosulfán I, endosulfán sulfato, endrín y endrín aldehído. Destaca la presencia de alfaHCH, cuyas concentraciones oscilaron entre 1.06 y 6.38, endosulfán I de 1.84 a 21.23, endrín de 1.07 a 3.63 y p,p’-DDE de 0.30 a 2.25, en ng g-1 peso seco, respectivamente. Las concentraciones de los HCHs detectados (suma de isómeros alfa, beta, gamma y delta), se presentaron entre 4.44 y 19.37, ng g-1 ps. En la suma de estos isómeros, el principal fue alfa-HCH con más del 90%, seguido del beta-HCH, gamma-HCH y delta-HCH. Los contenidos más altos detectados para filetes de peces fueron: alfa-HCH (0.23), beta-HCH (5.35), aldrín (4.95), heptacloro epóxido (1.11), endosulfán I (5.98), endosulfán II (7.58), endrín (6.07), endrín aldehído (8.24), dieldrín (6.83), p,p’-DDD (3.50) y p,p’-DDT (1.10), ng g-1 ps. No obstante, los niveles de estos plaguicidas en los filetes de peces fueron más bajos, que los límites máximos permisibles por la Food and Drug Administration (FDA) y el Codex Alimentarius.