Tesis de doctorado
Efecto del ácido salicílico en el rendimiento y calidad nutracéutica de frutos de tomate y chile
Autor
Vázquez Díaz, David Alejandro
Resumen
"El uso de moléculas de señalización como el ácido salicílico en una práctica que se utiliza para mejorar el rendimiento y calidad de los cultivos. El objetivo del presente trabajo fue estudiar el efecto de diferentes dosis de ácido salicílico sobre el rendimiento y calidad de los frutos de tomate. El ácido salicílico fue agregado a la solución nutritiva en dosis crecientes 0.0.0.025,0.05, 0. 1, 0.2, y 0.4 mM . los resultados indican que la aplicación de dosis bajas de ácido salicílico (0.02mM), incrementa el rendimiento y dosis altas lo disminuye en 43%. La calidad de los frutos fue mayor en dosis altas 0.2 y 0.4 mM. El uso del ácido salicílico es una alternativa viable para incrementar la población y enriquecer la calidad nutracéutica de frutos de tomate con posibilidad de mejorar la salud pública al ser consumidos" "The objective of the present investigation was to evaluate the effect of salicylic acid (AS) added in the nutritive solution on the yield, commercial quality and nutraceutical quality of jalapeño cv. Mitla. Increasing doses of AS were applied: 0.025, 0.050, 0.075, 0.1 and 0.2 mM and a control without application, in a completely randomized experimental design with six repetitions. The variables evaluated were yield, polar and equatorial diameter, pulp thickness, firmness, content of total phenolic compounds, total flavonoids and total antioxidant capacity. The results indicated that the 0.2 mM dose of AS increased performance by 35 %. There was an increase of 22 and 30 % in polar and equatorial diameter respectively and the firmness increased 48 % with the highest dose of AS, with respect to the control. The nutraceutical quality was significantly affected with 42, 70 and 9 % increase in phenolic compounds, flavonoids and total antioxidant capacity respectively compared to the control without application. The incorporation of AS in the nutrient solution represents an alternative to increase the production and nutraceutical quality of fruits"