Efectos comparativos de productos naturales sobre la injuria por isquemia-reperfusión: relación con la capacidad antioxidante "in vitro"

dc.creatorFantinelli, Juliana Catalina
dc.creatorGonzález Arbeláez, Luisa Fernanda
dc.creatorCiocci Pardo, Alejandro
dc.creatorSchinella, Guillermo Raúl
dc.creatorMosca, Susana María
dc.date2016-03
dc.date2020-06-18T14:40:27Z
dc.date.accessioned2023-07-14T19:54:50Z
dc.date.available2023-07-14T19:54:50Z
dc.identifierhttp://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/98495
dc.identifierhttps://ri.conicet.gov.ar/11336/54385
dc.identifierhttp://www.blacpma.usach.cl/revista-numero/comparative-effects-natural-products-ischemia-reperfusion-injury-relation-their-vitro
dc.identifierissn:0717-7917
dc.identifier.urihttps://repositorioslatinoamericanos.uchile.cl/handle/2250/7437175
dc.descriptionOur aim was to compare the effects of a non-alcoholic Cabernet-Sauvignon (CS), Malbec (M), Merlot blend (BW) red wine extracts, <i>Ilex paraguariensis</i> (Ip) or <i>Ilex brasiliensis</i> (Ib) aqueous extracts, <i>Vaccinium meridionale</i> Swartz (mortiño) fermented extract (FE) , berry juice (BJ) and polyphenols-riched fractions of cocoa(PFC) against reperfusion injury. Isolated rat hearts were submitted to 20 min of global ischemia (GI) and 30 min of reperfusion (R). Other hearts were treated 10 min before GI and first 10 min of R with the extracts. CS, M, Ip, Ib and FE attenuated the myocardial dysfunction and oxidative damage whereas BW, BJ and PFC were ineffective. Paradoxically, PFR had the highest and BW similar scavenging activity than protective extracts. The beneficial actions were lost when nitric oxide synthase (NOS) was inhibited. These data indicate that "<i>in vitro</i>" antioxidant capacity of natural products is not primarily responsible for the cardioprotection being involved NO-dependent pathways.
dc.descriptionNuestro objetivo fue comparar los efectos de extractos no alcohólicos de los vinos tinto Cabernet-Sauvignon (CS), Malbec (M) y Merlot (BW), de extractos acuosos de <i>Ilex paraguariensis</i> (Ip) e <i>Ilex brasiliensis</i> (Ib), de un extracto fermentado (FE) de <i>Vaccinium meridionale</i> Swartz (mortiño), del jugo del mortiño (BJ) y de fracciones enriquecidas en polifenoles de cacao (PFC) sobre las alteraciones miocárdicas producidas por isquemia-reperfusión. Para ello, corazones aislados de rata fueron sometidos a 20 min de isquemia global (GI) y 30 min de reperfusión (R). Otros corazones fueron tratados 10 minutos antes de GI y durante los primeros 10 minutos de la R con los extractos. CS, M, Ip, Ib y FE atenuaron la disfunción contráctil postisquémica y el daño oxidativo mientras que BW, BJ y PFC fueron ineficaces. Paradójicamente, PFC mostró la más alta y BW similar actividad antioxidante que los extractos protectores. Las acciones beneficiosas fueron abolidas cuando la óxido nítrico sintasa (NOS) fue inhibida. Estos datos indican que la capacidad antioxidante "<i>in vitro</i>" de los productos naturales no es el principal responsable de la cardioprotección estando involucradas vías dependientes del NO.
dc.descriptionFacultad de Ciencias Médicas
dc.descriptionCentro de Investigaciones Cardiovasculares
dc.formatapplication/pdf
dc.format151-163
dc.languageen
dc.rightshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.rightsCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.subjectMedicina
dc.subjectnatural products extracts
dc.subjectantioxidant capacity,
dc.subjectischemia-reperfusion
dc.subjectnitric oxide
dc.titleComparative effects of natural products on ischemia-reperfusion injury: relation to their "in vitro" antioxidant capacity
dc.titleEfectos comparativos de productos naturales sobre la injuria por isquemia-reperfusión: relación con la capacidad antioxidante "in vitro"
dc.typeArticulo
dc.typeArticulo


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