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The hypoglycemic effect of aqueous extract of leaves of Smallanthus sonchifolius (yacon) in patients with Type 2 Diabetes Mellitus
Efecto hipoglicemiante del extracto acuoso de las hojas de Smallanthus sonchifolius (Yacón) en pacientes con diabetes mellitus tipo 2
Registro en:
10.15381/ci.v15i1.3193
Autor
Gordillo, Gloria c.
Negrón, Luisa P.
Zúñiga, Teófila H.
Flores, Eduardo
Moreyra, Ronald
Fuertes, César
Guerra, Gustavo A.
Apesteguía, Alfonso
Quintana, Angélica M.
Institución
Resumen
The present study was conducted to evaluate the hypoglycemic effect of Smallanthus sonchifolius (yacon) leaves, in the form of infusion (aqueous extract) administered to patients with type 2 diabetes mellitus. After signing informed consent, were included 206 people aged 30 to 70 years old, male and female: 105 diagnosed with type 2 diabetes mellitus and 101 apparently healthy control group. Type 2 diabetic patients were people who go to Scholar Healthcare of Clinical Analysis (SAAAC), Office of Pharmaceutical Care (GAF) of the Faculty of Pharmacy and Biochemistry, Club of type 2 diabetic patients of Cayetano Heredia Hospital and Patrucco Raul Puig Health Center (CERIT). From type 2 diabetic patients receiving drug treatment, there were 46 metabolically controlled patients and 59 not metabolically controlled ones. The latter group was given filter bags of yacon leaves of 1 g each, to be taken as an infusion three times a day for 90 days, plus glibenclamide. The apparently healthy subjects were divided into two groups, one ingested the yacon leaf tea and the other not. All were determined in fasting: glucose concentration, glycosylated hemoglobin (HbA1c) and fructosamine before and after treatment. After treatment, it was found that administration of the leaf tea yacon values decreased by 42.7 % glucose, glycosylated hemoglobin 21.7 % and fructosamine 33,78 %, with a statistically significant difference with baseline values. The effectiveness of the studied combination is able to reduce HbA1c by 4.5 % at 30 days and 21.7 % at 90 days. In conclusion, infusion of leaves Smallanthus sonchifolius (yacon) administered to patients with type 2 diabetes mellitus, has a beneficial protective effect on glycemic control. El presente estudio se realizó con el objetivo de evaluar el efecto hipoglicemiante de las hojas de Smallanthus sonchifolius (yacón), en la forma de infusión (extracto acuoso), administrada a pacientes con diabetes mellitus tipo 2. Previa firma de su consentimiento informado, participaron 206 personas de 30 a 70 años de edad, hombres y mujeres: 105 con diagnostico de diabetes mellitus tipo 2 y 101 aparentemente sanas, como grupo control. Los pacientes diabéticos tipo 2 fueron personas que acuden al Servicio Académico Asistencial de Análisis Clínicos (SAAAC), al Gabinete de Atención Farmacéutica (GAF) de la Facultad de Farmacia y Bioquímica, al Club de diabéticos tipo 2 del Hospital Cayetano Heredia, y al Centro de Salud (CERIT) Raúl Patrucco Puig. De los 105 diabéticos tipo 2 que recibían tratamiento farmacológico 46 estaban metabólicamente controlados (Grupo A1) y 59 no (Grupo A2). Los sujetos aparentemente sanos fueron divididos en dos grupos: 60 sujetos normales (Grupo B1) y 41 sujetos sin diabetes mellitus tipo 2 con mal control metabólico (Grupo B2). A los Grupos A2 y B2 se les proporcionó bolsas filtrantes de hojas de yacón de 1 g cada una, para ser tomadas en infusión tres veces al día por 90 días. El Grupo A2 continuó recibiendo glibenclamida. A todos se les determinó en ayunas la concentración de glucosa, hemoglobina glicosilada (HbA1c) y fructosamina, antes y después del tratamiento. Al final del tratamiento, se encontró que, la administración de la infusión de hojas de yacón disminuyó los valores de: glucosa en 42,7 %, hemoglobina glicosilada en 21,7 % y fructosamina en 33,78 %, observándose una diferencia estadísticamente significativa con los valores basales. La eficacia de la combinación estudiada logra reducir las cifras de HbA1c en 4,5 % a los 30 días y 21,7 % a los 90 días. En conclusión, la infusión de hojas de Smallanthus sonchifolius (yacón), administrada a pacientes con diabetes mellitus tipo 2, tiene un efecto protector beneficioso sobre el control glucémico.