info:eu-repo/semantics/article
Clotting effect of two coca leaf varieties on albino rat blood samples
Efecto coagulante de dos variedades de hoja de coca en muestras de sangre de ratas albinas
Registro en:
10.15381/os.v10i1.2891
Autor
Díaz Soriano, Ana María
Pérez Vargas, Luis Fernando
Castro Rodríguez, Antonia
Chein Villacampa, Sylvia
Sánchez Huamaní, Juan
Tenorio Estrada, Janet
Vilchez Quintana, Ernesto
Institución
Resumen
This investigation evaluates the clotting effect of extracts of two varieties of coca leaves: Erytrhoxylum coca var. Coca and novogranatense Erytrhoxylum var. Truxillense. The aim of the study was to determine the shortest time of clotting of the blood samples of the albin rats. 34 males and female rats were selected to have 3 ml. of blood of each one. The blood samples were distributed in three probes containing: 0,06 ml. of physiological serum (control group), 0,06 ml. extract of E. coca lam var. coca (coca group), and 0,06 ml. of extract E. novogranatense var. truxillense (truxillense group). The clotting time for the control group was of 1,42 (±0.31) min, coca group: 1,38 (±0.26) min, truxillense group 1,83 (±0.55) min. The Anova analysis of the results showed significant differences between groups (p<0.01). The coca group showed the shortest clotting time of all groups. The truxillense group showed an inhibiting clotting effect compared to control group. En la presente investigación se evaluó el efecto coagulante de los extractos de dos variedades de hoja de coca: Erytrhoxylum coca lam var. Coca y Erytrhoxylum novogranatense var. Truxillense. El objetivo fue determinar el menor tiempo de coagulación de muestras de sangre de ratas albinas, tratadas con los extractos. Se seleccionó una muestra de 34 ratas, machos y hembras, a las cuales se le extrajeron 3 ml de sangre a cada una, colocando 1ml de sangre en tubos que contenían 0.06 ml de suero fisiológico (grupo control), 0.06 ml de extracto de E. coca lam var. Coca (grupo coca), y 0.06 ml de extracto E. novogranatense var. Truxillense (grupo truxillense). Los tiempos de coagulación de las muestras del grupo control fue de 1.42 min (±0.31), el grupo coca obtuvo 1.38 min (±0.26) y el grupo truxillense 1.83 min (±0.55). Los promedios fueron comparados con Anova obteniendo diferencias significativas entre los grupos (p<0.01). Se encontró que el grupo coca produjo el menor tiempo de coagulación que los otros dos grupos. El grupo truxillense mostró un efecto inhibidor de la coagulación comparado al grupo control.