info:eu-repo/semantics/article
Methane gas and its relationship with livestock activities in the province of Manabi, Ecuador
El gas metano y su relación con las actividades ganaderas de la provincia de Manabi, Ecuador
Registro en:
10.15381/iigeo.v19i37.12959
Autor
Luque Vera, Juan Carlos
Institución
Resumen
The objective of the research was to determine the relationship between the quantity of cattle and methane emissions, in a study period of ten years, allowing to respond to the problem posed regarding the magnitude of CH4 emissions in the province. from Manabi. The study was based on the guides and guidelines issued by the intergovernmental panel on climate change, 2006, using the IPCC 2006 version 2.10 software. The results showed that CH4 emissions are considerably high, 531.68 Gg. CH4, highlighting enteric fermentation emissions, with approximately 50 times more methane than manure management emissions. Likewise, non-dairy cattle are responsible for a higher number of methane emissions compared to dairy cattle, in the case of enteric fermentation, with 287,724Gg. CH4, while for manure management, the highest emissions are generated by dairy cattle, with 7,217 Gg. of CH4. The hypothesis that there is an increase in methane emissions was accepted, due to the increase in the population of cattle. La investigación tuvo como objetivo determinar la relación existente entre la cantidad de ganado bovino y las emisiones de metano, en un periodo de estudio de diez años, permitiendo dar respuesta a la problemática planteada referente a la magnitud de emisiones de CH4 en la provincia de Manabí. El estudio se sustentó en las guías y directrices emitidas por el panel intergubernamental de cambio climático, 2006, utilizando el software IPCC 2006 versión 2.10. Los resultados demostraron que las emisiones de CH4 son considerablemente elevadas, 531,68 Gg. de CH4, destacando las emisiones por fermentación entérica, con aproximadamente 50 veces más metano que las emisiones del manejo de estiércol. Asimismo, el ganado no lechero es responsable de un mayor número de emisiones de metano frente al ganado lechero, para el caso de la fermentación entérica, con 287,724Gg. de CH4, mientras que para el manejo del estiércol, las mayores emisiones son generadas por el ganado lechero, con 7,217 Gg. de CH4. Se aceptó la hipótesis planteada de que existe un aumento en las emisiones de metano, a causa del incremento de la población de ganado bovino.