info:eu-repo/semantics/article
Spatial characterization of compaction in agricultural land in CIAT, Colombia
Caracterización espacial de la compactación en terrenos agrícolas de CIAT, Colombia
Registro en:
10.15381/iigeo.v8i16.705
Autor
Becerra, Carolina
Madero, Edgar
Herrera, Oscar
Amézquita, Edgar
Institución
Resumen
During 2001, the compaction of vertisols, molisols and alfisols were determinated using patterns of punctual krigging of geostatystics and the overlapping technique of GIS-Arcview, based on five physical characteristics: gravimetric soils moisture, bulk density, cone penetration resistance. Additionally the content of organic matter content and texture, were determinated on field and laboratory at two depths: 2,5 cm and a depth between 10 and 30 cm. The compaction phenomenon was determinated by direct relations between soil moisture and density, soil moisture and cone penetration resistance, while inverse relations imply slight compaction or non compaction. The organic matter and texture determinated on laboratory, they influenced the contents of soil moisture, bulk density and cone penetration resistance, establishing interrelations that explain soil behavior as an effect of tillage methods. The areas of moderate compaction represents more than 60& of sampling area; slight compaction and non compaction areas represents less than 40%. Durante el 2001, en el Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT) se estudió la compactación en suelos vertisoles, molisoles y alfisoles, aplicando los métodos de krigging puntual de la Geoestadística y la técnica de superposición en Arc-view, para las propiedades físicas: humedad gravimétrica, densidad aparente, resistencia a la penetración. Además, se evaluó el contenido de materia orgánica y textura, en campo y laboratorio a profundidad superficial (2,5 cm) y a profundidad variable (10-30 cm). El fenómeno de la compactación fue determinado por relaciones directas entre humedad-densidad y humedadresistencia a la penetración, mientras que relaciones inversas implicaron compactación ligera a nula. La materia orgánica y textura influyeron en el contenido de humedad, densidad y resistencia a la penetración, estrechando interrelaciones que explican el comportamiento del suelo frente a la labranza. Las zonas de compactación moderada representaron más del 60% del área de muestreo y menos del 40% de zonas de compactación ligera a nula.